Ректорът на ВТУ отчете първата година от втория си мандат
Ректорът на ВТУ отчете първата година от втория си мандат / DarikNews.bg
Ректорът на ВТУ отчете първата година от втория си мандат
53872
Ректорът на ВТУ отчете първата година от втория си мандат
  • Ректорът на ВТУ отчете първата година от втория си мандат

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ отчете първата година от втория си мандат. Тринадесет положителни постижения, обединени в програма "13++", представи на нарочен брифинг пред журналисти ръководството на вуза. "Нашият екип продължава да управлява университета в условията на най-тежката след годините на Прехода финансова и икономическа криза", подчерта проф. Легкоступ.

Въпреки това от 1 май тази година са договорени нови начални работни заплати на работещите във ВТУ, като повишението е от 3 до 17% за различните категории. Редовно се изплащат наднормените часове, работните заплати и начислените възнаграждения. "ВТУ активно работи в посока укрепване на финансовата дисциплина, а в последния доклад на Сметната палата, получен през юли м.г., вузът отново получи отлична оценка във връзка със заверката на Годишния финансов отчет", каза ректорът.

В момента на посещение във ВТУ е 9-членен екип от Националната агенция по акредитация, който трябва да изготви доклад и оценка, съобразно новоприетата Критериална система на висшите училища. "Проверката по доклада за институционалната акредитация трябва да приключи до края на седмицата и аз очаквам положителна оценка от експертната група", коментира проф. Пламен Легкоступ.

Сред постиженията през изминалата една година ректорът открои още преобразуването на Педагогическия колеж във Враца във филиал на ВТУ, въвеждане на електронна система за подаване на кандидатстудентски документи, създаване на Институт "Конфуций" и на два центъра - за систематическо богословие към Православния факултет и по психология към Философския факултет. През последната година във ВТУ степени са придобили 16 професори, 20 доценти, един доктор на науките и 19 доктори.

По отношение на сградния фонд е завършен последният етап за подобряване на енергийната ефективност на 11-ти блок в ректората. Подобен проект предстои да се реализира и в 7-ми блок. Стартира и ремонт на Спортната зала също за подобряване на енергийната и топлинна ефективност на комплекса. През отчетния период университетът работи по 12 европейски програми и по реализирането на 28 проекта. Сключени са и 12 нови двустранни договора за сътрудничество с чуждестранни вузове от целия свят, добави ректорът.

Чуйте още за плюсовете в звуковия файл.

През настоящата учебна година успешно приключи вторият етап от европейския проект за студентски стипендии и награди на стойност близо 666 000 лева, допълни още проф. Легкоступ. Общата стойност на програмата, която се реализира във ВТУ от 2008 г., е 2 143 540 лв.

През новата учебна година предстои третият етап на проекта, като сумата, която ще бъде разпределена за стипендии и награди на студентите, ще бъде около 650 000 лв. Класирането и одобряването на кандидатите по тази европейска програма се извършва от Министерството на образованието, науката и младежта, поясни ректорът.