Рекордни за последните години 148 души преплуваха Дунав край Свищов
Рекордни за последните години 148 души преплуваха Дунав край Свищов / Дарик нюз, архив

Рекордните за последните години 148 души участваха в традиционното преплуване на река Дунав край Свищов, съобщи Генчо Стоянов- старши експерт в общинско звено “Масова физкултура и спортна база”. Най- голяма бе групата от Елена- 48 плувци, стабилно се представиха Павликени и П. Тръмбеш, включиха се мъже и жени, младежи и възрастни хора още от града- домакин, В. Търново, Габрово, София, Троян, Враца...

Над 600 души се събраха в местността „Паметниците” в събота, за да станат свидетели на 56- ото издание на приятната атракция. 25 лодки се погрижиха за сигурността на участниците, като преплуването на 800- метровата дистанция започна още в ранните часове и приключи до 13 часа на обяд. Преди да поемат към румънския бряг плувците преминаха задължителния медицински преглед, след което бяха оставени на себе си и разбира се на патрулиращите спасители, които бяха готови да се намесят в случай на нужда.

Най- малката участничка бе деветгодишната Ния Груева от Елена, а най- възрастният Петър Цвятков от Свищов на 86 г. Двамата бяха зарадвани с парични премии, предметни награди от БЧК имаше за участвалите семейства, близнаци, шапки и грамоти получиха всички стартирали.