Разкопават античния НАП на Никополис ад Иструм
Разкопават античния НАП на Никополис ад Иструм / Дарик нюз, архив

В понеделник стартира археологическият сезон в Никополис ад Иструм. Разкопките започват със студентите от ІІ курс,  специалност „Археология”, при ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, които ще проведат в римския град своята практика по антична археология. Те вече са били един сезон на праисторически обект през предходното лято и имат опит в работата на терен. В лекционен курс и упражнения са изучавали гръцка и римска археология, а сега на място ще се запознаят с архитектурните паметници в един от най-добре запазените римски градове по българските земи. Наред с работата с кирката, лопатата и шпаклата, студентите ще се учат да чертаят профили, разрези и ситуации, да описват археологически структури и отделни находки, да водят полева документация. Ръководители на практиката са доц. д-р Павлина Владкова от РИМ– Велико Търново и  проф. В. Дончева от ВТУ.

Разкопките в Никополис започват с проучването на обществена сграда, разположена северно от форума (площада) на града. През миналия сезон е проучен нейният югозападен ъгъл и открити интересни находки. Най-значимите сред тях са няколко бронзови и каменни екзагии (мерки за тегло), което даде основание на проучвателите да определят сградата като място, където е извършван контрол върху търговията, осъществявана в града. Както се шегуват археолозите – това е античният НАП. При новите разкопки целта е да се изясни плана на постройката и прецизира нейната датировка.

На по-късен етап в проучването ще се включи и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, който за поредна година ще работи по проблемите на водоснабдяването на римския град. Отново обект на разкопки ще бъде площта около водоразпределителната кула, ситуирана западно от западната крепостна стена на Никополис. Ще бъдат доразкрити частично откритите глинени водопроводи, както и направен опит за локализиране на друго подобно съоръжение, което да се свърже с ранните години от създаването на града. Една от основните цели в този сектор е и консервиране и защита на надписите върху блокове на резервоара, както и тяхното пълно разчитане и интерпретация.

Всеки момент се очаква да бъде подписан договор с Министерството на културата и музеят да получи целева държавна субсидия за провеждане на археологически проучвания в размер на 20 хил. лв. Никополис ад Иструм е един от малкото обекти, които имат финансовата подкрепа на държавата за провеждането на редовни археологически проучвания. Археологическият резерват е изключителна държавна собственост и благодарение на това през юни приключи успешното реализиране на проект за неговата социализация.