Работодатели от Германия търсят специалисти с технически професии
Работодатели от Германия търсят специалисти с технически професии / Дарик нюз, архив

Работодатели от  Германия търсят инженери, специалисти с технически професии, IT -специалисти, хотелиери и расторантьори, съобщи директорът на Бюрото по труда във Велико Търново Обрешко Нечев. Задължително е кандидатите са да имат познания по немски език. На 10 април ще бъде проведена онлайн консултация на желаещите с представител на западните фирми, обяви Нечев. Той информира, че по изпълнение на ангажиментите на Агенцията по заетостта като партньор на Германия по програмата „Работата на моя живот" („The Job of my life") ще бъде направен и подбор на младежи за обучение.

По компонента на програмата „Професионално обучение на младежи от Европа" се стимулират младите хора, интересуващите се от професионално обучение в предприятия в Германия. Право за получаване на финансова подкрепа имат младежи на възраст от 18 до 35 години с познания по немски език, които да са готови авансово да покрият разходите за обучение по езика на следващо ниво и пътуването. Брутното месечно възнаграждение по програмата е в размер на не повече от 818 евро, уточни Обрешко Нечев.

Свободни работни места са обявени и за строителни работници в Бургас. Търсят се 180 заварчици с аргон, 50 ръководители на групи с английски език, 250 монтьори на тръби, 30 монтажници на метални изделия, 20 кранисти и 180 общи работници. Заплащането варира от 850 до 1 500 лева.