Пускат домашните кучета в парковете, но на повод и с намордник
Пускат домашните кучета в парковете, но на повод и с намордник / Дарик нюз, архив
Пускат домашните кучета в парковете, но на повод и с намордник
62296
Пускат домашните кучета в парковете, но на повод и с намордник
  • Пускат домашните кучета в парковете, но на повод и с намордник

Домашните кучета могат да бъдат разхождани в парковете на В. Търново, но само на повод и с намордник. Освен това собствениците им трябва да почистват след тях екскрементите, съобщи началникът на отдел „Околна среда" в Общината Зорница Кънчева.

Съгласно разпоредбите на приетата на първо четене от Великотърновския общински съвет Наредба за регламентирано отглеждане на домашни любимци, четириногите могат да се разхождат в междублоковото пространство на повод, без да навлизат в детски площадки, както и в детски градини, ясли, училища и здравни заведения. Наредбата премахва забраната за разходки в парковете от 2008 г., но като се спазват изискванията.

Според документа собственикът е длъжен да води кучето си навсякъде само на повод, а агресивните и с намордник. Свободно пускане на кучето е разрешено само на специално предвидени за целта места като обособените пространства за разхождане на домашните любимци в парковете „Света гора" и „Дружба" и терените извън регулационните граници на урбанизираните територии.

При констатирани нарушения на виновните лица се налага глоба в размер от 100 до 500 лв., обясни още Зорница Кънчева. По думите и инспекторите винаги слагат най- малката сума, но ако нарушенията са повече от едно може да се стигне до натрупване. До применето на Наредбата на мартенската сесия на Местния парламент тя очаква конструктивни предложения от граждани, които биха могли да подобрят документа.

Чуйте повече от Зорница Кънчева в звуковия файл.