/ Община Велико Търново
Прочут италиански скулптор е автор на бюста на ген. Сава Муткуров, който ще бъде поставен във Велико Търново, съобщиха от инициативния комитет, предаде БТА. Бюстът, изработен преди 100 години по поръчка на наследниците на генерала, беше дарен на великотърновци от правнуците на бележития търновец. 

136 курсанти получиха първите си офицерски пагони във Велико Търново (СНИМКИ)

Преди дни при почистване на постамента, в основата му реставраторите са открили надпис "V. Jerace 1894". Според специалистите, това е италианският скулптор Винченцо Йераче, роден в Полистена през 1862 година.

Учи в Института за изящни изкуства в Неапол. Участва в множество изложения и изложби в Италия така и в чужбина. Най-известната му творба е "Статуята на Изкупителя" в Нуоро.

Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 141-ви випуск „Княз Александър І“ на НВУ

Бюстът на ген. Сава Муткуров ще бъде открит с церемония на 6 септември - Денят на Съединението в парк "Марно поле".  Бележитият търновец е първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена "За храброст" - I степен.

Участник в Сръбско-турската война от 1876 г. и Руско-турската война от 1877 -78 г. Проявява героизъм в боевете при превземането на Свищов и удържането на Шипка. Участва в Съединението и в последвалата Сръбско-българска война. 

Комитет „Сава Муткуров” организира поредно събитие за набиране на средства

След войната е назначен за командир на Пета пеша бригада в Пловдив. На 10 август ръководените от него войски се противопоставят на извършения ден по-рано в София преврат и обявяват контрапреврат. 

След абдикацията на Батенберг е избран за регент, а след това и за министър на войната. На 14 февруари 1891 е произведен в чин генерал и същата година приключва земния си път в Неапол, припомнят от комитета.
БТА