/ Таня Георгиева
На благотворителния коктейл в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново,по повод 128-мата годишнина от смъртта на генерал Сава Муткуров, бяхя събрани 2000 лв. които ще бъдат използвани за изграждането на паметник. Председателя на комитет „Сава Муткуров”, професор Георги Камарашев разказа на присъстващите основните моменти от биографията на генерала.

Комитет „Сава Муткуров” организира поредно събитие за набиране на средства

За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника изработен от скулптора Денислав Сираков, който ще бъде поставен до централната алея в парк Марно поле. Припомняме, че Сава Муткуров е първият български офицер получил генералско звание и единственият български офицер с орден „За храброст” 1-ва степен.

Комитет "Сава Муткуров" събра 1100 лв. за изграждане на паметник на генерала

Орденът е получил на 1/13 септември 1887 година, заедно с другите двама регенти на Княжество България - Стефан Стамболов и Георги Живков, също търновци, за управлението на държавата в смутните времена на безкняжие. Премиерно беше показан и кратък филм изработен от сдружение „Българска история” с подкрепата на ЗАД „Армеец”, посветен на бележития търновец.

Филмът може да бъде видян тук.

Освен това, ЗАД „Армеец” обяви, че ще преведе по дарителската сметка на комитет „Сава Муткуров” сумата от 1000 лв. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието. Гостите разгледаха и подредената изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на РИМ – Велико Търново и НВИМ –София.

Всеки дарител получи подарък – знача с лика на генерала. Членовете на комитет „Сава Муткуров” – проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов, изказват благодарности на всички дарители!

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.
Снимки: Таня Георгиева