Комитет „Сава Муткуров” организира поредно събитие за набиране на средства
Комитет „Сава Муткуров” организира поредно събитие за набиране на средства
Членовете на комитет „Сава Муткуров” - проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов Ви канят на 15 март, от 18.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново, където ще се проведе благотворителен коктейл за набиране на средства за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров.

Музеят представя в изложба законотворците от Учредителното събрание (СНИМКИ)

Поводът е 128-мата годишнина от неговата кончина. Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов ще отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието.

Скулпторът Денислав Сираков ще представи модела на бюст-паметника. Гостите ще могат да разгледат и изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на РИМ-Велико Търново и НВИМ-София. Ще бъде показан и кратък филм, посветен на първия български генерал.

Комитет "Сава Муткуров" събра 1100 лв. за изграждане на паметник на генерала

От комитета изказват специална благодарност за филма на "Българска история" и ЗАД "Армеец". Те спазиха обещанието, дадено на 29 ноември 2018 г. при презентацията на поредицата "Нашите пълководци" и „Българското военно чудо” в музея „Възраждане и Учредително събрание” и направиха още един филм към поредицата „Нашите пълководци”, този  за първия български генерал - Сава Муткуров.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи и с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” - BG12UNCR70001523451299.

Изложбата и моделът на паметника ще останат експонирани и ще могат да бъдат разгледани няколко дена, включително и на празника на Велико Търново.