/ Община Велико Търново
Кметът Даниел Панов: Войнството ни винаги се е радвало на голямо уважение в старопрестолния град
136 курсанти от Випуск „Княз Александър I“ на Националния военен университет „Васил Левски“ получиха във Велико Търново своите първи офицерски пагони.

Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 141-ви випуск „Княз Александър І“ на НВУ


Церемонията се състоя в центъра на Старата столица и събра стотици великотърновци и гости на града, създавайки празнично настроение и чувство на тържественост. Младите офицери бяха приветствани от кмета Даниел Панов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Пламен Богданов и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Община Велико Търново

Производството бе уважено от десетки представители на държавни и образователни институции, на ръководството на Българската армия, на изпълнителната и местната власт и други.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица на България

„Днес е един специален ден за Велико Търново 0 Историческата и духовна столица на България. Цялата тържественост, която церемонията по придобиване на първо военно звание носи, е още едно ярко доказателство за истинската същност на Велико Търново - град, който е носител на българщината, на българския дух и на българската национална гордост.

Община Велико Търново

Войнството ни винаги се е радвало на голямо уважение и признателност в България и особено - в старопрестолния град“, каза в словото си кметът Даниел Панов. Той поздрави младите офицери за избора, който са направили - да защитават България, да бъдат достойни наследници на славните воини още от времето на Асеневци, на борците за свобода и национално обединение.

Нейко Генчев: Велико Търново трябва да заеме своето достойно място като исторически и духовен център не само в България, а и в Европа

„Никога не трябва да забравяме, че войската и православната ни вяра, заедно с просветата и културата са основните стълбове на държавността, че българският войник няма загубена битка, дори когато изходът на войните е неблагоприятен“, завърши Даниел Панов и пожела на офицерите да бъдат достойни наследници на Апостола на свободата Васил Левски, чието име носи Националният военен университет.

Община Велико Търново

Първенец на випуска стана курсант Иван Пърчев, а лейтенант Михаел Павлов стана първият носител на новоучредената награда „Генерал Сава Муткуров“. Отличието бе учредено от инициативния комитет от общественици и родолюбци, заел се с патриотичното начинание във Велико Търново да бъде издигнат паметник на бележития търновец и българин.