/ НВУ
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще присъстват на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Националния военен университет (НВУ) „В. Левски“ и връчването на свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж, съобщиха от Министерство на отбраната.

Важно за шофьорите: Въвежда се временна организация на движението

Ритуалът ще се състои на 26 юли, от 10.30 часа пред Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. В 141-ви випуск „Княз Александър І” завършват 136 курсанти от НВУ, обучавани по 18 военни специализации.

На тях ще им бъде присвоено първо офицерско звание „лейтенант” и ще получат образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.

Първенец на 141-ви випуск „Княз Александър І” е лейтенант Иван Пърчев - специализация „Ядрена, химическа и биологична защита и екология”. Той завършва със среден успех от курса на обучение „Отличен“ 5.76 и от държавните изпити „Отличен“ 6.00.

140 години от началото на военното образование в България

30 кадети са випускниците от Професионалния сержантски колеж, които ще получат свидетелства за професионална квалификация. Те са обучавани в секция „Сухопътни войски” във Велико Търново и в секция „Военновъздушни сили” в Долна Митрополия. Първенец на випуска е младши сержант Димитър Андонов Андонов, специалност „Командване на войскови единици до взвод», който завършва с успех „Отличен“ 5.97.

Първенец на секция „Сухопътни войски” е младши сержант Диана Жекова Бонева, специалност „Експлоатация и ремонт на инженерна, химическа и специална техника“, а на секция „Военновъздушни сили” - младши сержант Мая Великова Димитрова, специалност „Експлоатация и ремонт на авиационна и навигационна техника”.