/ Община Елена
Деветата родова среща ще бъде открита от Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет и изпълнителен директор на Световната банка
В събота - 1 юни в Елена за девета поредна година ще се съберат на родова среща потомците на болярина Кършо, които отново поканиха в нея да участват и потомци на други стари еленски родове.

Млада художничка, рисувала портрет на Чърчил, откри изложба в Елена

Срещата е под надслов „Бунтовни поколения“ и ще бъде открита официално от Кристалина Георгиева, председател на Инициативния комитет за провеждане на срещите на рода Кършовски, Изпълнителен директор на Световната банка.

Тези срещи винаги са пълни с радост, градивни идеи и спонтанен анализ на живота в днешна България, в Европа и в света. И както досега, г-жа Георгиева и нейните родственици ще обединят в едно света, видян от нейната „глобална камбанария", докато еленчани и другите членове на Кършовското семейство от цяла България ще добавят цветовете на живота от техните родни места.
 
Лекар и общинар са новите почетни граждани на Елена

Потомците  на прочутата възрожденска фамилия са над 1500, сред тях известни български революционери, държавници и творци. Според преданията, историята на рода започва от болярина Кършо, който след падането на Търново под турско робство, се преселва в Елена.

Сред неговите потомци са петимата братя революционери Кършовски. Най-големият от тях - Иван Попхристов Кършовски, прадядо на Кристалина Георгиева,  участва в двете български легии и е един от основателите на БРЦК, съратник и близък приятел на Левски.

Стана традиция на тези срещи да се отбелязват значими годишнини, свързани с историята на родовете. Пред участниците ще бъдат изнесени исторически доклади/съобщения за живота и делото на Иван Стоянов Кършов, Иван Попхристов Кършовски и д-р Йордан Брадел.

Най-интересното от културния календар на Община Елена за 2019 г.

Тази година датата на родовата среща, по традиция насрочвана за първата събота на м. юни, съвпада с 1 юни - Международния ден на детето. В тази връзка, Инициативният комитет отправи предизвикателство към най-малките, както и към вече порасналите, но все още в ученическа възраст, потомци на славните еленски родове - да проучат и направят кратко представяне на един или няколко от своите прадеди под формата на кратко есе или презентация.

Идеята е  по този начин да станат в по-голяма степен съпричастни към опазването на родовата памет, тъй като в идните години все повече ще трябва да се разчита и на тях, за да пребъде традицията на родовите срещи. Инициативата е под надслов „Син съм на юнашко племе“.

По време на родовата среща ще бъде  обсъдена възможността през следващата година тя да прерасне в едно по-мащабно предизвикателство, насочено към младите хора не само от тези родове, свързано с осмислянето на глобалните въпроси - какво сме получили от предците, как ще го съхраним и развием, какво ще завещаем на идните поколения.