Лекар и общинар са новите почетни граждани на Елена

/ Община Елена
Лекар и общинар са новите почетни граждани на Елена. На тържествена сесия на Общински съвет Елена с високото звание „Почетен гражданин на град Елена“ са удостоени д-р Марчо Марков и Валентина Мирчева.

Двама випускници на Средното училище в Елена със стипендия „Достойни наследници на Момчилов"

Д-р Марков получава най-високото отличие заради неговия постоянен и продължителен принос в областта на здравеопазването, както и оказваната професионална и висококвалифицирана помощ на еленчани.

След завършване на средно образование в родния си град следва медицина във Висшия медицински университет в Плевен  и през 1993 г. постъпва на работа в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“-София като научен сътрудник (асистент). От 2010 г. е главен административен лекар на травматологичната клиника. Има над 30 публикации в издания в България и в чужбина.

Специализирал е в Швейцария, член е на няколко български и международни асоциации по ортопедия и травматология. Заради безспорните му професионални постижения и непрекъснатия стремеж към усъвършенстване, през 2014 г. е удостоен с наградата на Регионалната колегия на Български лекарски съюз - Велико Търново, носеща името на д-р Димитър Моллов. 

Валентина  Мирчева е удостоена с високото звание заради дейността ѝ в областта на стопанския и обществения живот, както и за безспорния ѝ принос за утвърждаване на местното самоуправление в община Елена.

След завършване на „Икономика на търговията“ работи в Завод за стъкло и РПК, а като комплексен управител на новоразкрития и модерен за времето си хотелски комплекс „Елена“ дава своя принос за утвърждаване на традиционното еленско гостоприемство.

През 1991 г. започва работа в община Елена, където разгръща своя експертен и организационен потенциал. В условията на нова и често променяща се нормативна уредба в областта на местното самоуправление, Валентина  Мирчева, заедно с общинския екип, подготвя поредица от проекти за наредби, правилници, инструкции, станали основа за регламентиране на обществените отношения на местно ниво. През различни периоди до 2009 г., работи като секретар в община Елена и община Сухиндол.

Най-интересното от културния календар на Община Елена за 2019 г.

Уважавана и ценена като експерт, канена за лектор от Националното сдружение на общините в Република България. От 2010 г. работи в община Сухиндол като главен експерт „Общинска собственост“.

Заради нестихващата любов към децата и умението да им предава вълшебството на народната танцова традиция, възпитавайки едновременно с това у тях родолюбие и обич към родния град Елена общинските съветници удостоиха с едностранен плакет Йорданка Грънчарова, художествен ръководител и основател на танцова формация „Балканджийче“.

В продължение на 25 години поколения танцьори от различни възрасти успешно покоряват национални и международни сцени, като представят Елена и еленския дух, и предизвикват аплодисменти със своята всеотдайност и вдъхновение.

Плакетите на новите почетни граждани ще бъдат връчени на тържественото честване на празника на града - 21 май, Ден на светите равноапостоли Константин и Елена.