/ Община Велико Търново
Обявено е прединвестиционно проучване за проектите за ВиК в целия регион
"Община Велико Търново планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията на проекта за втори воден цикъл". Това обяви по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет кметът Даниел Панов.

Силен порой засегна Хотница, кметът на Велико Търново предприе незабавни мерки

Инвестиционното намерение ще позволи и увеличаване на капацитета на мрежата във високите части на Велико Търново, което е от особено значение за събирането на дъждовните води при проливни валежи.

Започва укрепване на свлачището край манастира „Великата лавра“ във Велико Търново

Даниел Панов поясни още, че нов колектор ще бъде изграден и под булевард „България“, чието преасфалтиране е част от одобрения по оперативна програма „Региони в растеж“ проект за интегриран градски транспорт.

Това също ще подобри отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при обилни дъждове. Вече има процедура за прединвестиционно проучване за обновяване на ВиК-инфраструктурата във Велико Търново и региона, а възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Почистват коритото и бреговете на река Янтра от наноси (СНИМКИ)

"Добрата новина за възможностите за финансиране на втория воден цикъл на Велико Търново", обяви регионалният министър Петя Аврамова при последното си посещение в старопрестолния град.

Пред кмета Даниел Панов министър Аврамова поясни, че консолидацията на ВиК-дружествата на областно ниво е дало възможност за стартиране на процедурите.

В настоящия програмен период именно водните асоциации са бенефициенти по оперативна програма „Околна среда“, що се касае до ВиК-инфраструктура - за нейното обновяване, доизграждане и други мерки по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите проекти в региона е и този на Община Велико Търново за втори воден цикъл.

Областната комисия за бедствия и аварии одобри няколко искания на общините

Даниел Панов припомни, че и през юни, и през юли само за броени дни са паднали количества дъждове, които превишават както средномесечните норми, така и стойностите, определени от застрахователите за критично положение и наводнение.

„Когато е правена канализацията, тя не е била предвидена за подобни количества дъждове. Цялостната й реконструкция е свързана с много средства, затова проучваме всяка възможност за финансиране и за поетапно обновяване на отводнителните мрежи“, подчерта Даниел Панов.