Парична гаранция за шофьора, блъснал и убил дете в Лясковец, съобщиха от прокуратурата.

На 2 ноември, около 18:30 часа е настъпил пътен инцидент, при който 31-годишен мъж, управлявайки автомобил блъска 11-годишно дете с велосипед, в следствие на което то е починало на място.

Започнато е разследване за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. То се води под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Дете загина, блъснато от шофьор в Лясковец

Извършен е оглед на местопроизшествие с участието на прокурор, разпитани са свидетели и са назначени са експертизи. Водачът е тестван с технически средства за употреба на алкохол и наркотични вещества, като резултатът и на двете е отрицателен.

Дал е и кръвна проба, която е изпратена за лабораторно изследване за наличие на такива вещества. След анализ и преценка на събраните на този етап доказателства, е преценено от страна на прокурора, че са налице достатъчно данни за привличане на шофьора като обвиняем.

Предвид чистото му съдебно минало и липса на нарушения като водач, както и останалите обстоятелства по случая, му е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв., отнемане на шофьорската му книжка и забрана да напуска страната.

В рамките на разследването ще бъдат проверени и изяснени всички фактори относно пътната безопасност, включително инфраструктурата - настилка, маркировка, осветление, както и дали същите са допринесли за настъпването му, като при наличие на причинна връзка и допуснати нарушения от страна на длъжностни лица, ще им бъде потърсена наказателна отговорност.

Междувременно жители на Лясковец излизат на протест с искане за повече пешеходни пътеки и осветление. Организирано е протестно шествие в 18.30 часа