съд
съд / Thinkstock/Getty Images

Окръжен съд – Велико Търново постанови 3 години условно, с 5-годишен изпитател срок, на 21-годишен мъж за побой и последвала смърт.. Подсъдимият Любомир А. Д. от град Велико Търново за виновен това, че на 5 януари миналата година по непредпазливост причинил смъртта на 47-годишния Христомир С. Д. също от град Велико Търново.

Срещайки го на ул. „Венета Ботева“, Любомир А. Д. му нанесъл удар с юмрук в главата, който го повалил на земята. В следствие на тези си действия му причинил тежка телесна повреда, изразяваща се в тежка черепномозъчна травма, с вътрешно черепни кръвоизливи, мозъчна контузия и оток, довели до постоянно разстройство на здравето, опасно за живота.

По искане на подсъдимия и защитата, делото бе проведено по реда съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласи да не се събират допълнителни доказателства за тези факти, извън събраните в хода на досъдебното производство.

Окръжен съд – Велико Търново определи наказание от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, което заради признаването на вината, редуцира с една трета до 3 години лишаване от свобода.

Съдът отложи изпълнението на така определеното наказание с максималния изпитателен срок от 5 години.

Подсъдимият е осъден да заплати обезщетение за неимуществени вреди в размер на 100 000 лева на частния обвинител и граждански ищец -майката на пострадалия.

Присъдата на Окръжен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.