Общинският съвет ще гласува Правилник  за избор на спортист и треньор на В. Търново
Общинският съвет ще гласува Правилник за избор на спортист и треньор на В. Търново / Дарик нюз, архив

Правилникът за условията, реда и избора на „Спортист на годината” и „Треньор на годината” на Община В. Търново е готов и ще бъде внесен за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет, съобщиха спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев. През последните години класацията предизвика доста скандали именно заради липсата на ясни и точни критерии при определяне на победителите.

На номинации, според Правилника, ще подлежат всички спортисти, състезаващи се за спортни клубове от Община Велико Търново, както и треньорите им. Спортните клубове ще предлагат хората си в 3 категории: Спортист на годината (мъже и жени), Спортист на годината (юноши и девойки) и Треньор на годината. В категорията „Треньор” трябва да бъдат посочени успехите и мотивите за съответното предложение.

В срок до 30 ноември всяка година номинациите ще се входират до кмета. Спортните експерти ще обобщават предложенията и ще подготвят информацията в анкетен вид за гласуване. До 10 декември ежегодно ще се провежда гласуването за трите категории. Право на глас ще имат представители на Постоянната комисия по проблемите на спорта, туризма, децата и младежта към Великотърновския общински съвет, по един журналист от местните медии и спортните експерти от общината. Всеки с право на глас ще подрежда в анкетната карта най-добрите 10 спортисти в категорията мъже/жени, най-добрите 5 сред юношите и девойките и един от категорията треньор на годината.

Работна група от имащите право на глас ще обобщава информацията и ще изчислява резултата от анкетните карти. Резултатите ще се обявяват официално на церемония по връчване на призовите места. Ако се докаже, че даден спортен клуб е подал некоректна информация с цел да подведе избора, номинациите му ще отпадат от анкетните карти.

Сумата, определена за награден фонд, е в размер на 4 460 лв. Допълнително са определени 400 лв. за 16 статуетки и 140 лв. за кетъринг при официалната церемония по връчването на наградите. Наградите съответно са : за 1 място в категорията „мъже/жени” – 800 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 400, до 10-то място – по 200 лв.
В категорията „юноши и девойки” : 1 място – 300 лв., 2 място – 200 лв., 3 място – 100, 4-то и 5-то – по 80 лв. 600 лв. ще е наградата за „Треньор на годината”.