Общини от Великотърновско с 10 искания за финансиране от държавния бюджет
Общини от Великотърновско с 10 искания за финансиране от държавния бюджет / снимка: Пресцентър - Областна администрация

10 искания подкрепи на днешното си заседание Постоянната Областна комисия за изпълнение на дейности и задачи, свързани с вземане на решения по целесъобразността на постъпили искания от общини за предоставяне на средства от републиканския бюджет. Пред областния управител проф. Пенчо Пенчев и заместника му Николай Петров бе представен доклад за внесените докладни записки от кметовете на общините.

От Горна Оряховица постъпи искане за повторно разглеждане за финансиране на неотложни аварийно възстановителни работи на "Първо килийно училище" при храм „Св. Георги” в гр. Горна Оряховица  на стойност 166 844,25 лв. По отношение на конструктивните и технически характеристики, състоянието на сградата е определено като предаварийно. Критично са увредени покривната и подова конструкции, има разрушени и провиснали участъци на конструкцията, липсва голяма част от покривното покритие. Според доклада, налице са широки напуквания и нацепвания по стените и пропадания, както и отвори по пода от течовете от покривната конструкция.

Изцяло е компрометирано и липсва отвеждане на атмосферните води на сградата и отводняване на терена. От Община Горна Оряховица повторно е постъпило и искане за подкрепително становище за финансиране на неотложни аварийно-възстановителни работи за втори етап от укрепване на свлачище в източна промишлена зона на стойност 370 451,40 лв. От същата община искат и финансиране за ремонтно-възстановителни работи за църквата "Света Марина" в село Поликраище на стойност  237 979,32 лв.

Кметът на Община Горна Оряховица повторно е поискал и 384 177,87 лв. за ремонт на покрива на южното крило на МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица. Направено е направено и искане за финансиране на ремонтно-възстановителни работи на покрива на читалище "Надежда" в Горна Оряховица. Поисканата сума е 352 998,56 лв.

От Община Велико Търново са внесли актуализирано искане за повторно разглеждане за финансиране на неотложни възстановителни работи на 16 обекта от общинската инфраструктура на стойност 1 028 055,97 лв. В следствие на обилните валежи от дъжд на 1 февруари 2015 г. са причинени щети по улици и общински пътища във град Велико Търново, Килифарево, Беляковец, Присово , Никюп и общински път от Къпиновски манастир за вилната зона.

От Община Велико Търново са поискали и 5 199 187,15 лв. за възстановяване на 17 обекта от инфраструктурата, общинска собственост, понесли щети при наводненията от реките Янтра, Белица, Дряновска и Еньовица на 19 и 20 юли 2014 г.

Община Стражица е поискала повторно 951 779,34 лв. за укрепване и почистване на десния бряг на р. Стара река в регулацията на село Кесарево.

Всички искания получиха подкрепа от членовете на комисията към Областна администрация Велико Търново.

Дадено бе и подкрепително становище и на искането на Община Сухиндол за аварийно-възстановителни работи на църквата "Св. Димитър" в село Бяла река на стойност 114 697,54 лв.  Подкрепени са исканите 159 949,10 лв. от Община Сухиндол за аварино ремонтни работи на оградните зидове и отводняване на гробищен парк в града.