/ Община Свищов
С настъпването на месец ноември в община Свищов са взети необходимите мерки за безпроблемно посрещане на зимата. Зам.-кметът Бедри Алиев представи пред медиите наличната снeгопочистваща техника, която ще е на разположение през зимния сезон.
 

Община Свищов е в готовност за зимния сезон
Община Свищов


Това са четири автомобила и един челен товарач, които са преминали технически преглед и са оборудвани с всичко необходимо, за да посрещнат изпитанията на зимата. Закупени са 200 тона сол, които са доказано ефективни при обезледяването на пътните участъци.
 

Община Свищов е в готовност за зимния сезон
Община Свищов


Бедри Алиев информира, че приоритет по време на зимното почистване ще бъдат обществените и общински сгради - общинската болница, училищата, полицията, пожарната и др. След това са главните пътни артерии и подходите към града. Той допълни, че ще бъде изготвена карта с график на почистващите машини и районите им на обхват, което ще оптимизира процеса на работа.

Три основни улици в свищовското село Вардим бяха изцяло преасфалтирани (СНИМКИ)

Заместник-кметът за още, че ОП „Чистота - Свищов“ ще има ангажимент за почистването и на междуселските участъци от общо 104.5 км, които също са общинска пътна мрежа. Проведени са разговори с всички фирми в общината, които разполагат с подходяща техника и при нужда ще окажат помощ в кризисна ситуация, част от тази техниката беше изложена на място, заедно с техниката на общината.
 

Община Свищов е в готовност за зимния сезон
Община Свищов


Ресорният заместник-кмет разясни, че пътната мрежа на територията на община Свищов е заета в по-голямата си част от Републиканската пътна мрежа, чието почистване е ангажимент на АПИ. Изключение ще направи пътят към пристанището в Свищов, който също е част от Републиканската пътна мрежа, но почистването му ще се извършва от ОП „Чистота - Свищов“. За тази дейност общинското предприятие ще бъде обезщетено от Агенция „Пътна инфраструктура“.
 

Община Свищов е в готовност за зимния сезон
Община Свищов


На въпрос относно почистването на тротоарите зам.-кметът каза, че през зимния сезон се наемат допълнително 20 служители, които работят денонощно на 8 часови смени. Подготвени са и 2 роторни машини, но за решаването на този проблем е необходимо и съдействието на гражданите.

МРРБ отпусна на община Свищов 400 хил. лв. за ремонт на улици

Бедри Алиев припомни, че премахването на снега пред магазините и домовете е ангажимент жителите на Свищов и апелира към тях да подхождат съвестно, и да си почистват редовно тротоарите. Чрез местните медии той се обърна и към водачите на МПС, с молба да паркират единствено на предназначените за тази цел места, за да не пречат на снегопочистването на улиците.
 

Община Свищов е в готовност за зимния сезон
Община Свищов


Той подчерта, че неправилното паркиране в тесните и труднодостъпни улици създава сериозен проблем за достъпа на снегопочистващата техника.