/ ThinkStock/Getty Images

Община Горна Оряховица следи промените в епидемиологичната обстановка във връзка със заболеваемостта от грип и остри распираторни заболявания.

Грипна епидемия от понеделник в София, Благоевград и Кюстендил

Медицинските специалисти, работещи в училищата и детските градини, директорите на детски и учебни заведения подават оперативни данни към Регионална здравна инспекция – Велико Търново, която е органът, който обобщава данните за областта и се произнася за ситуацията.

Информация за заболеваемостта в общините от Област Велико Търново се публикува на сайта на РЗИ: http://www.rzi-vt.org/. Решението за обявяване на грипна епидемия се взема от РЗИ на база медицински показатели.

МОН: Пропуснатото в грипната ваканция ще се наваксва

Водеща е оценката на епидемиолозите и инфекционистите. За обявяването на епидемия е необходимо да са регистрирани 300 заболели на 10 000 души население. При промяна в обстоятелствата, информацията ще бъде публикувана на интернет страницата на Община Горна Оряховица.

Ежедневно данни за обявяване на грипна епидемия се публикуват на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/