Областният управител поздрави носителите на Почетното отличие "Национална диплома" 
Областният управител поздрави носителите на Почетното отличие "Национална диплома"  / netinfo
Областният управител проф. д-р Любомира Попова поздрави носителите на Почетното отличие "Национална диплома" на специална церемония, която се проведе в  Регионално управление на образованието - Велико Търново в петък. Тази година с Почетното отличие на Министерството на образованието и науката за отличен успех и изявени способности в областта на науката, техниката, културата са удостоени Илина Лишкова от ПМГ "Васил Друмев" - Велико Търново и Яница Стойкова от ПЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Велико Търново. Яница е победител за България в конкурса "Млад преводач" на Европейската комисия за учебната 2017/2018 година, а Илина е класирана на трето място в международния турнир  "Математика без граници" за учебната  2013/2014 година.

„Безкрайно съм щастлива, че в област Велико Търново имаме национални дипломи всяка година. Това е доказателство, че децата ни са умни, упорити, трудолюбиви, всеотдайни. Такива са и техните родители и учители. Затова можем да се поздравим с  резултатите”, каза  областният управител проф. д-р Любомира Попова.
На церемонията присъстваха директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, представители на училищните ръководства, близки и приятели на Яница и Илина.

От 1996 година Министерството на образованието и науката ежегодно присъжда почетно отличие „Национална диплома“.  Отличието има изключително и само морална стойност. Национална диплома се издава на ученици в годината на завършване на средното образование за постигнат общ отличен успех 6.00 и едно или повече отличия, получени от учениците в 11 или в 12 клас от класиране на първо, второ или трето място на национални или международни олимпиади, състезания и конкурси в областта на науката, технологиите, изкуствата или спорта.