Няма да има предсрочни избори, смята професор по политология
Няма да има предсрочни избори, смята професор по политология / Дарик нюз, архив
Няма да има предсрочни избори, смята професор по политология
49260
Няма да има предсрочни избори, смята професор по политология
  • Няма да има предсрочни избори, смята професор по политология

През 2012 година няма да има предсрочни парламентарни избори, смята професорът по политология във Великотърновския университет Тодор Галунов. Според него обаче това ще бъде година на смесване на политика и икономика - тенденция, обхванала целия свят. Ще има и преформатиране на политическото пространство както вътре, така и извън парламента, добави той.

Професор Галунов е на мнение, че единствената политическа сила, която донякъде има изгода от предсрочни избори, е ГЕРБ, но с успеха си на президентския и на местния вот тя е достигнала своя таван. Въпросът е дали ще успее да си осигури пълно мнозинство в следващото Народно събрание и за това най- вероятно ще изчака да изтече пълният мандат.

По думите на Тодор Галунов, като цяло БСП я очаква сложна година на вътрешнопартийни избори. Професорът по политология добави, че е по- добре за Сергей Станишев да се посвети на ръководната си роля в Партията на европейските социалисти и ще бъде груба грешка, ако реши да оглавява едновременно нея и БСП.

Отстъпление ще бъде и за Георги Първанов да застане начело на родните социалисти, при положение, че вече е бил на този пост. Неговият проект АБВ в момента е спящ и дали ще бъде събуден зависи от предстоящия конгрес. Социалистите също биха имали донякъде сметка от предсрочен вот, защото биха могли с малко да увеличат броя на парламентарната си група. Това във всички случаи не им е достатъчно, така че и те няма да бързат, коментира Тодор Галунов.

От предсрочни избори нямат нужда в Синята коалиция, РЗС и „Атака", категоричен е той. Първите, макар и трудно, могат да влязат в бъдещия парламент, докато за другите две политически сили е направо невъзможно, смята професорът.

На този етап и проектът на Меглена Кунева не е готов за избори, тъй като все още няма изградени структури по места. Парламентарният вот е пропорционален, а не мажоритарен и за това на бившата еврокомисарка и трябват силни лидери по места, които да формират листи от хора, носещи гласове. Що се отнася до ДПС те също са в изчаквателна позиция, каза още проф. Галунов.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю с проф. Тодор Галунов. Изненада ли го с нещо встъпителната реч на новоизбрания президент Росен Плевнелиев?