Новите цени за стоматологични услуги влязоха в сила
Новите цени за стоматологични услуги влязоха в сила / netinfo
2,60 лв. ще плащаме за профилактичен преглед при стоматолог. Новите цени са в сила от вчера след решение на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса да намали плащанията на някои стоматологични услуги като доплащането ще се извършва от пациентите. С 2,01 лв. е увеличена и цената за пломба и вадене на зъб за всички здравноосигурни лица над 18 години, които ще плащат по 6,01 лв.
За децата лечението на пулпит или периодонтит на временен зъб струва 7,41 лв., а за постоянен зъб цената е 20,69 лв.
Останалите стоматологични дейности остават непроменени, като се запазват три дейности, напълно заплатени от НЗОК. При децата това са пломба, вадене на временен зъб с упойка и вадене на постоянен зъб с упойка. Пациентите до 18-годишна възраст не заплащат потребителска такса и имат право на следния обем дейности годишно: обстоен дентален преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб.
Здравноосигурените пациенти над 18 години имат право на обстоен преглед със снемане на зъбен статус и три лечебни дейности годишно. За бременните е предвиден допълнителен обстоен дентален преглед със снемане на зъбен статус.