Настоятелството на училище „Хаджи Викентий”  умува за жалба до просветния министър
Настоятелството на училище „Хаджи Викентий” умува за жалба до просветния министър / netinfo

Училищното настоятелство на обявеното за закриване основно училище “Хаджи Викентий” в Първомайци ще подаде жалба срещу заповедта на просветния министър Даниел Вълчев. Заповедта на министъра на образованието за закриване на училището бе обнародвана на 25 юли в Държавен вестник.

В 14 дневен срок, тя може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд. В понеделник на среща между училищното настоятелство и кметския екип, настоятелството е информирало, че ще подаде жалба срещу министерската заповед за закриване на училището. Срокът да направят това изтича на 8 август. Настоятелството иска също, общината да поеме гаранция, че сградата на училището ще се ползва само и единствено за образователни цели, информира зам. кметът Иван Момъков.

По време на срещата, кметът на общината е заявил, че ще предложи на общинския съвет базата да бъде предоставена на настоятелството, а то от своя страна да разработи проект и да я стопанисва.

Съществен момент в създалата се ситуация, обаче е факта, че ако жалбата бъде пусната, ще се стопира процедурата за закриване на училището; предизвестията на учителите няма да бъдат връчени, а бюджета на училището няма да издържи, за да им се плащат заплати.

От друга страна, жалбата ще стопира и парите, които министерството осигурява на общината заради оптимизацията на училищната мрежа и за обезщетението на персонала. Тези средства са в размер на близо 400 000 лв., а много директори разчитат на тях за да модернизират базата на учебните заведения, ръководени от тях, коментира още зам. кметът.