/ ThinkStock/Getty Images

Отчита се намаление на чревните инфекции в област Велико Търново през месец юли. За месеца са регистрирани 49 случая на чревни инфекции, като предходния месец юни те са били 66. През месец юли 2017 година заболяванията от чревни инфекции са били 76.

Търновци пропищяха от тигрови комари (СНИМКИ)

При чревните инфекции най-висока е заболеваемостта при децата от 1-4 години и при новородените. Регистрираните въздушно-капкови инфекции през месец юли са 42, срещу 50 за месец  юни. През месец юли 2017 гадина са регистрирани 58 въздушно-капкови инфекции.

През изминалия месец във  Великотърновска област са регистрирани 95 случая на остри заразни заболявания, спрямо 125 случая на остри заразни заболявания през месец юни. Най – висок е относителният дял на гастроентероколитите – 48,42%. Най-висока е заболеваемостта в общините Стражица, Златарица и Велико Търново.

През месец юли в Лаборатория “Паразитология” към РЗИ са извършени 1535 броя изследвания на граждани, организирани детски колективи и домове за социални услуги.

Намалява заболеваемостта от туберколоза в страната

В Лаборатория “Микробиология” са направени 1225 броя изследвания на граждани и изследвания на 120 броя проби води за холерни вибриони. В Лаборатория “Вирусология” са изследвани 163 броя проби.

Осъществен е мониторинг на 11 комарни биотопа на територията на област Велико Търново, чрез видово определяне на комарни ларви. Извършена е идентификация на нови природни огнища чрез видово определяне на донесени от началото на сезона от граждани и лечебни заведения 69 броя кърлежи и 5 броя комари.