Награждават ветерани на Етър с плакети и значки на БФС
Награждават ветерани на Етър с плакети и значки на БФС / Дарик нюз

26 ветерани на великотърновския футбол ще бъдат отличени от БФС за 90- годишнината на ФК „Етър”, съобщи председателят на Зоналния съвет на централата в старата столица Георги Велинов. Те ще получат наградите си от заместник- изпълнителният директор на Футболния съюз- Антон Попов, в събота, непосредствено преди мача между ветераните на „Етър” и ЦСКА на стадион „Ивайло”.
Плакети за принос към развитието на играта са подготвени за Трифон Иванов, Бончо Генчев, Красимир Балъков, Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Сашо Ангелов и кметът на старата столица Даниел Панов.
Сред утвърдените за почетните значки са хора, които досега не са получавали това признание при предишни чествания, уточни Г. Велинов.
Със Златна значка на БФС ще бъдат удостоени Павлин Генчев, Иван Ангелов, Стоян Петров, Георги Георгиев, Иван Кръстанов, д-р Петър Кефиров и Васил Симеонов. Сребърна значка на БФС ще получат Сашо Христов, Генчо Генчев, Иван Панайотов, Николай Коцев, Петко Цанев, Красимир Калчев, Никола Велков, Иван Ненчев, Христо Михайлов и Кирил Рабчев. Бронзови значки ще бъдат връчени на Стефан Атанасов и Кадир Белалиев.
Общо 90 ветерани пък ще бъдат наградени със Старопрестолна грамота от Община Велико Търново.
Междувременно с филма „Виолетови шампиони” започна снощи серията от прояви по случай 90-ата годишнина от основаването на ФК „Етър”. Премиерата на лентата бе в голямата зала на Общината и събра ветерани, фенове и много гости. В залата бяха доайенът сред ветераните– 94-годишният Деян Чаушев, президентът на шампионския тим Тошо Кръстев, треньорът Стоян Петров, Стефан Чакъров, Георги Георгиев, Сашо Христов, директорът на Спортното училище Снежина Михова, членове на Клубът на ветераните и на Фенклуба...
Проявата бе открита от заместник- кмета на В. Търново Ганчо Карабаджаков, а авторът на лентата Ангел Ганцаров благодари за помощта на Мирослав Мошев и Весела Кънчева.
38 минути е продължителността на „Виолетови шампиони”. Филмът показа кадри от награждаването на „Етър” през 1991 година с шампионската титла, с купата на БФС, както и от спечелването на бронзовите медали преди това. Прозвучаха интервюта с Тошо Кръстев, Бончо Генчев, Мирослав Байчев и Калоян Чакъров, имаше кадри от някои от шампионските мачове на „виолетовите”, както и от голове на Балъков и Б. Генчев в „Спортинг” и „Ипсуич”. Филмът съдържа и моменти от двата мача с „Кайзерслаутерн” за КЕШ през 1991 г., специално място е отделено на детско-юношеската школа на „Етър” и нейните треньори, чиито отбори също са призьори от републикански първенства.

Награждават ветерани на "Етър" с плакети и значки на БФС
netinfo

Над 500 спортни вестника подреди днес в Регионалната библиотека колекционерът Ангел Ганцаров. Най- екзотични сред тях са издания от Танзания и Бруней. Посетителите ще видят и вестник от Ирак с отбора на „Етър” от турнето им там през 1971 г., на което е посветена цяла страница със снимки.
Утре от 17, 30 часа пред сградата на Факултета по изобразително изкуство ще бъде открита паметна плоча, указваща, че на това място е основан ФК „Етър” през 1924 г.