Музика под звездите и дъжд от фойерверки във Фортисимо Фест
Музика под звездите и дъжд от фойерверки във Фортисимо Фест / DarikNews.bg

Стотици великотърновци се потопиха в магията на класическата музика на сцената на Летния театър, където снощи гостува националното турне „Музика под звездите". Под диригентската палка на Максим Ешкенази Русенската филхармония представи световноизвесни класически произведения, авторска музика, фолклор и съвременна филмова музика. Единственият национален фестивал за класическа музика на открито Фортисимо Фест идва за първи път в старата столица.

Заедно с виртуозните музиканти от Русенската филхармония на сцената излезе прочутият цигулар Светлин Русев, който живее и работи в Париж. Той свири на цигулка от 5-годишен. Завършил е Висшата национална консерватория за музика и балет в Париж, където в момента е професор по цигулка. Светлин Русев  е носител на множество престижни международни награди, свири на цигулка Страдивари от 1710 Camposelice.

Музика под звездите и дъжд от фойерверки във Фортисимо Фест
netinfo

Великотърновци се насладиха още на изпълненията на първата солистка от Ансамбъл „Филип Кутев" Нели Андреева и на композитора и гъдулар Георги Андреев. На сцената излезе и ученикът Петър Бодуров, който очарова зрителите със своята родопска гайда. В третата част от концерта виртуозите свириха музика от култови филми като „Индиана Джоунс", "Карибски пирати", „Хари Потър", „Супермен", „Усещане за жена". Кулминацията беше изпълнението на „Междузвездни войни", което Максим Ешкенази дирижира заедно с дъжд от фойерверки, полетели в небето в унисон с ритъма на музиката.

През тази година се провежда четвъртото издание на Фортисимо Фест. Фестивалът за класическа музика е основан през 2010 г. от Максим Ешкенази с подкрепата на фондация "Америка за България". Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на неговата дългосрочна програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи.

Преди Велико Тръново маршрутът на лятното турне "Музика под звездите" мина през Бургас, Варна и Русе. Предстоят още два концерта - в София и Пловдив.

Музика под звездите и дъжд от фойерверки във Фортисимо Фест
netinfo

Фортисимо Фест връчи сертификати за дарителство на всички великотърновци, пожелали да дарят средства в подкрепа на детската програма „Фортисимо Клас", която провежда часове по класическа музика в 4-ти клас на училища в цялата страна. Организаторите се опитват да реализират програмата и във Велико Търново, обяви Максим Ешкенази. Сертификатите, които бяха раздадени на дарителите, са подписани лично от него и имат уникален номер.