Монтираха кръстове на университетския храм Св. Патриарх Евтимий
Монтираха кръстове на университетския храм Св. Патриарх Евтимий / ВТУ

Два кръста бяха монтирани на купола и камбанарията на университетския храм “Св. Евтимий, Патриарх Търновски “.

Поставянето им стана в присъствието на стотици кандидат-студенти и техните родители от цялата страна, дошли в събота на традиционния Ден на отворените врати  в Университета.

Ажурните кръстове са с височина 1.80 м. и в тях са  вградени цветни елементи, като в средата им има големи рубинови стъкла, отразяващи светлината.

Кръстовете са изработени по поръчка и с финансирането на Светата Великотърновска  митрополия. За монтажа бяха използвани два 6-тонни крана, един от които специално докаран от Свищов.

Поставянето на кръстовете стана в присъствието на Негово високо- преосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и  със съдействието на ректора на Университета  проф. Пламен Легкоступ.

На 20 януари 2003 г., Деня на Св. Евтимий, Патриарх Търновски и по случай 610 години от неговата кончина, е направена първата копка на църквата, полагането на трите основни камъка, кръста и летописната записка в присъствието и с благословията на Светия Синод.

Църквата в груб строеж е построена най-вече със спомоществователството на Стефан Шарлопов, възпитаник на Университета, и съдействието на Великотърновската митрополия и Великотърновския университет. На 21 юли 2010 г. Министерският съвет обяви имота от публична държавна собственост в частна държавна собственост и безвъзмездно го прехвърли в собственост на Българската православна църква, която го преотстъпи на Великотърновската митрополия.