Кръщават улица във В. Търново на първия български посланик в Съвета на Европа
Кръщават улица във В. Търново на първия български посланик в Съвета на Европа / Dariknews.bg

Улица във Велико Търново да носи името на първия български посланик в Съвета на Европа Светлозар Раев, предлага депутатът от СДС Лъчезар Тошев. Той заяви, че вече е депозирал искането си до кмета на Велико Търново и председателя на общинския съвет. Повод за предложението на синия депутат е приетата тази година от Съвета на Европа Харта за образованието в демократично гражданство и образование на човешките права, чиито автор е великотърновецът Светлозар Раев. След ратифицирането й от националните парламенти тя ще получи силата на международен договор.

Светлозар Раев е роден през 1927 година във Велико Търново. Син е на Димитър Раев, който е бил кмет на Велико Търново през 20-те години на XX век. Завършва френския колеж в Пловдив и право в Софийския университет. Става член на младежката организация на Демократическата партия, заради което е бил арестуван и изпратен в мините в Бобов дол. През 1966 година Светлозар Раев емигрира в Австрия, а по-късно заминава за Германия, където завършва университета в Рейн-Вестфалия и получава докторска степен.

През 1990 година Светлозар Раев става първият български политик в Съвета на Европа. Две години по-късно инициира идеята за демократичното гражданство и образование, за което работи в продължение на седем години. Така през 1999 година в Будапеща Комитетът на министрите към Съвета на Европа приема декларация и програма за образование в демократичното гражданство, основано на правата и отговорностите на гражданите.

Светлозар Раев се връща в България през 2008 година, а малко по-късно умира. Две години след смъртта му Съветът на Европа прие и Хартата, в която са заложени неговите идеи за демократично гражданство и образование.