Константин Пенчев препоръча на новия ВСС строги правила при кадруването
Константин Пенчев препоръча на новия ВСС строги правила при кадруването / DarikNews.bg
Константин Пенчев препоръча на новия ВСС строги правила при кадруването
57005
Константин Пенчев препоръча на новия ВСС строги правила при кадруването
  • Константин Пенчев препоръча на новия ВСС строги правила при кадруването

Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча на новия състав на ВСС строги правила при кадруването и да не се бавят назначенията на магистрати. Общественият защитник даде старт от Велико Търново на национална кампания сред учениците, ориентирана към осъществяване на гражданско образование в училище.

Константин Пенчев се срещна с ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон", за да говори с тях за правата на човека, да им разкаже какви са функциите и правомощията на омбудсмана, как и при какви случаи младите хора могат да се обръщат за съдействие към него. В разговора участваха и ученици от СОУ „Вела Благоева", които вече се познават с обществения защитник и са избрали свой училищен омбудсман.

"Участвам и променям!" е наречена националната кампания, инициирана от Министерството на образованието, науката и младежта и подкрепена от националния омбудсман. На въпрос какво ще препоръча на новоизбрания Висш съдебен съвет Константин Пенчев отговори: "да си вършат работата енергично и без колебание, да не бавят назначенията и да се направят строги правила за кадруване, за да бъде всичко прозрачно".

Омбудсманът организира и приемна за жителите на Велико Търново. Според Пенчев един от основните проблеми на нашето общество е бездушното отношение на администрацията към хората. Затова е много важно те да бъдат изслушвани.

Омбудсманът допълни, че е имало опити на граждани да го сезират за наредбата, която напълно забранява тютюнопушенето на закрити места. Тютюнопушенето не е от основните човешки права и аз не съм компетентен да решавам този въпрос - нека да го решават политиците, коментира Константин Пенчев.

По-рано днес омбудсманът се срещна с кмета на В. Търново Даниел Панов. Градоначалникът потвърди желанието и намерението си да продължи откритото и прозрачно управление на Община Велико Търново. Даниел Панов заяви, че и в бъдеще ще продължи да стимулира провеждането на широки обществени дискусии, всички форми на гражданско участие в процеса на вземане на решения, както и всички мерки, които могат да гарантират спазване правата на гражданите. Константин Пенчев благодари на кмета за съдействието, оказано от негова страна при организиране на приемната във Велико Търново, и възможността гражданите да поставят своите въпроси и проблеми.