Карета от ХІХ век ще вози гостите в Арбанаси на Тодоровден
Карета от ХІХ век ще вози гостите в Арбанаси на Тодоровден / netinfo

Германска карета от ХІХ век ще вози безплатно гостите на Арбанаси на Тодоровден, информира президентът и старши треньор на клуба по конен спорт Михаил Костов. Каретата е закупена от конната база в Бадерборн преди три месеца и до сега е ползвана само за сватби. В германския град работят възпитаници на клуба по конен спорт “Калоян- 92”, който стопанисва конната база в Арбанаси. Именно те са осигурили каретата, която официално ще бъде представена на Тодоровден. За празника “Калоян- 92” подготвя и традиционните дефиле на коне и кушия.
В събота в 11 часа в центъра на Арбанаси ще дефилират 12 коне и жокеи, след което най- гиздавите ще бъдат наградени. Поканени да присъстват са депутатите от Великотърновски избирателен район, областният управител, кметовете на Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Сред гостите се очаква да бъде и актьорът Тодор Колев, който по традиция празнува именния си ден в Арбанаси.
Манежът на конната база трябва да бъде готов до юли, когато Арбанаси ще бъде домакин на Държавното първенство по обездка, конкур ипик и крос за деца и юноши, информира още Михаил Костов. Средствата за ремонта са по проект на Държавната агенция за младежта и спорта.
Следващата инвестиция на “Калоян- 92” ще бъде закрито тренировъчно хале. За изграждането му са необходими 50- 60000 лева, но ще осигури целогодишна подготовка на ездачите. Такива халета вече има построени в Ловеч, Шумен, Стара Загора и София.