Кандидатстваме с проект КултТур за устойчив туризъм
Кандидатстваме с проект КултТур за устойчив туризъм / dariknews.bg

С  проект "КултТур" община Велико Търново ще кандидатства по Оперативната програма за трансгранично сътрудничество в Югоизточна Европа. Проектът е с акцент върху културното наследство и устойчивия туризъм. При разработването му ще си партнират организации от Румъния, Австрия, Германия, Гърция и Италия.

Бюджетът за дейностите на всички партньори е 2,7 млн. евро. Европейският фонд за Регионално развитие ще финансира близо 85 % от допустимите разходи, а останалите са собствен принос на партньорите. Бюджетът за Община Велико Търново е 295 800 евро.

Дейностите по проекта ще подпомогнат опазването, реновирането и експонирането на природното и културно-историческо наследство на община Велико Търново, включително сгради, паркове и градини, тяхното социализиране и модернизиране. Едно от големите предимства на участието ни е включването в международната партньорска мрежа, използването на положителния опит на другите страни, изграждането на нови модели на партньорство. Всеки от участниците ще предложи и своя пилотен проект за реализация.

В интернет-приложение желаещите ще могат да се запознаят с база данни на целия туристически маршрут. Част от средствата по проекта ще бъдат отделени за професионално обучение в сферата на туризма, което покрива международните стандарти. Ще се ползват добри европейски практики в областта на културния и екологичен туризъм, както и на регионалния маркетинг.