/ Община Велико Търново
Изложба, плод на сътрудничеството между българските и румънските архиви беше открита в музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново, предава БТА.

Регионалният исторически музей във Велико Търново с безплатен пешеходен тур на 22 септември

"Експозицията "Румънци и българи във войната от 1877-1878 г." включва редки снимки и документи, карти, писма, вестници, гравюри от архивното наследство на двете страни, разположени върху 12 пана", разказа директорът на Окръжния исторически музей в Гюргево Йонел Мускалу.

Според експерта Емил Паунеску, всички документи, свързани с участието на Румъния в Руско-турската война от 1877-1878 година са известни на историческата наука от десетилетия, днес те се нуждаят от обективен прочит, който не е обвързан с идеологически тези.

Той подчерта, че документите, свързани с тази война са важни не само за страните, които са участвали в нея, защото това е било универсално историческо събитие, събудило интереса на наблюдатели и журналисти в миналото, а този интерес продължава и в наши дни.

Велико Търново ще отбележи 142-та годишнина от Освобождението на града (ПРОГРАМА)

Сред организаторите на изложбата е Асоциацията "Еврорегион Данубиус", с председател Лили Ганчева. Тя отбеляза, че Велико Търново е петият град, след Гюргево, Крайова, Русе и Бяла, където експозицията е представена и се радва на голям интерес.

При откриването на изложбата директорът на РИМ-Велико Търново д-р Иван Църов подчерта, че сътрудничеството между музеите в старата столица и в Гюргево ще продължи да се развива и задълбочава.
БТА