Инженерни войски ще монтират мост над река Белица към Килифаревския манастир
Инженерни войски ще монтират мост над река Белица към Килифаревския манастир / Община В. Търново

И днес продължиха огледите и описите на работните групи по местата, засегнати от наводненията, съобщават от Община В. Търново. Щетите в град Велико Търново са описани, до края на деня се очаква да приключат описите  в Килифарево и Дебелец. След като стана ясно, че засегнатите къщи в Дебелец са повече от 110 бе увеличен съставът на комисията по описване на щетите там. През следващата седмица предстои и оценка.

След оглед от кмета на общината инж. Даниел Панов и екип от специалисти  на състоянието на Килифаревския манастир, който е паметник на културата, бе констатирано, че е в рисково състояние и са необходими спешни мерки. Корпусът на жилищната сграда е със сериозно нарушена цялост, мостът над реката е изцяло унищожен. По молба на Даниел Панов, министърът на отбраната Ангел Найденов изпрати спешно екип от инженерни войски, който от утре ще  организира монтирането на метален мост за преминаване над реката.

Инж. Даниел Панов посети и малките населени места, в които също продължават да работят фадроми и друга разчистваща техника.

В Габровци и Радковци продължават да се отстраняват щетите по инфраструктурата и свлачището в района на първото село. Там водната стихия е нанесла сериозни щети. Сметоизвозването по населените места  се осъществява от ОП ”Зелени системи” и  два камиона, предоставени от Столична община.

След описването на щетите, кметът ще подаде към междуведомствената комисия към Министерски съвет и искане за средства по обезпаразитяване на засегнатите райони. „Положението е тежко, но смятам, че с помощ от Изпълнителната власт ще успеем да покрием и възстановим по-голямата част от щетите”, коментираДаниел Панов.

Български червен кръст раздаде днес на 25 бедстващи домакинства Килифарево - 75 комплекта чаршафи и одеала. Утре акцията на Червения кръст продължава в Дебелец и кв.”Асенов” във В. Търново. Кметът Панов благодари на всички неправителствени организации, фирми, кметове на общини и хора, които и в този момент изказват своята съпричастност като предлагат дарения и помощ. Остава отворена дарителската сметка към Община Велико Търново, обстановката се нормализира.