ФК Самоводене става ФК Спарта, близо милион лева ще бъдат вложени в изграждане на спортна база
ФК Самоводене става ФК Спарта, близо милион лева ще бъдат вложени в изграждане на спортна база / Дарик нюз
ФК "Самоводене" става ФК "Спарта", близо милион лева ще бъдат вложени в изграждане на спортна база
31858
ФК "Самоводене" става ФК "Спарта", близо милион лева ще бъдат вложени в изграждане на спортна база
  • ФК "Самоводене" става ФК "Спарта", близо милион лева ще бъдат вложени в изграждане на спортна база

  

Изключително амбициозна програма за развитие на аматьорския спорт, и в частност на футбола във В. Търново и Самоводене, обяви бизнесменът Петър Христов. Той бе избран за председател на Управителния съвет на ФК "Самоводене". В момента тече пререгистрация на клуба, който вече ще се казва "Спарта". В ръководството му влизат братът на Петър Христов- Димитър Манолов, който е изпълнителен директор, Нели Бобева, съпруга на ексмеждународния футболен съдия Ичко Лозев, както и бизнесмените: Александър Нанков, Рон Дихно, Даниел Стефанов, Диян Цонев, Румен Иванов Тихомир Нанев и Георги Георгиев. Новият Спортен клуб "Спарта" си поставя като основна цел укрепването на физическите способности на децата и подрастващите, като за тези в неравностойно положение и инвалидите ще се полагат специални грижи. Петър Христов бе категоричен, че "Спарта" ще се развива на аматьорско ниво, тъй като от времето в което е финансирал футбола в Горна Оряховица е останал с много неприятни усещания от взаимоотношенията в така наречения професионален спорт у нас. През 1995 г. при оттеглянето си той подари на община Г. Оряховица правата върху футболисти на обща стойност 1 милион щатски долара. По- късно те бяха разпродадени за милион и половин долара, но тези пари не бяха инвестирани нито в "Локомотив", нито в стадиона.

"Искам да се върнем към философията от преди години- пред спорта всички са равни. Стремим се да създадем условия да спортуват на всички деца, без значение от това какви финансови възможности имат родителите им. Няма да ги делим на бедни и богати и когато искат до ползват базата ще имат пълен достъп", каза Петър Христов.

 Чуйте го в звуковия файл.

 През последните две години в стадиона в Самоводене и в мъжкия отбор, който за този период извървя пътя от "Б" регионална до Северозападната "В" група, са вложени 105 хил. лева. През това лято сградата на съоражението бе основно ремонтирана, бяха построени трибуни с 300 седящи места, а през миналото бе монтирано ново осветление. Тренировъчният терен вече е подравнен и подготвен за поставяне на трева, което по препоръки на специалистите ще стане в средата на септември.

Ръководството на "Спарта", обаче не възнамерява да спре до тук. В момента се изработват проектите за развитие на базата за период от три години. Предвижда се построяването на тенис- кортове, на игрище за волейбол и баскетбол, както и на закрито съоражение, което да се ползва по време на зимната подготовка. За реализацията на намеренията се предвидени между 500 хиляди и 1 милион лева. За осигуряването на част от тях ще се кандидатства за финансиране по европейските програми. Дори и да не бъдат получени пари от Евросъюза базата ще бъде изградена, добави още Петър Христов. Той подчерта, че не иска неговите и на хората, с които е заедно в ръководството на клуба, инвестиционните намерения да бъдат обвързвани с политика. "Ако усетя нещо такова, още на следващия ден ще напусна", коментира Петър Христов.

За представителният футболен отбор на "Спарта", който ще се състезава в нашата трета дивизия, е подсигурен бюджет от 120 000 лева. По време на подготовката на футболистите са осигурени напълно професионални условия, тъй като според изпълнителният директор Митко Манолов, те са млади, имат качества и трябва да бъдат развивани правилно. Отборът е тренирал двуразово, хранил се два пъти на ден, правил е възстановяване и е бил обезпечен с медикаменти за възстановяване. Необходимите условия за подготовка и участие в мачовете ще бъдат създадени и за трите детско- юношески формации, които ще представят клуба.

Старши треньорът на мъжете Борислав Евтимов има пълен кредит на доверие и ще бъде част от проекта "Спарта", докато самият той го желае, заяви още Митко Манолов. От миналогодишният състав остават Румен Русев, Венцислав Денчев, Мирослав Кондов, Шабан Хасанов, Ивелин Борисов, Ивелин Момчилов, Светослав Станчев, Тихомир Киров и Руслан Евтимов. Нови попълнения са Даниел Панайотов, Стойчо Иванов, Мартин Младенов, Димитър Георгиев, Мариян Симеонов, Димитър Димитров, който ще бъде капитан на отбора, Красимир Гавазов, Атанас Евтимов, Лъчезар Русев, Ивайло Иванов, Георги Каравасилев, Даниел Мишев, Йордан Йорданов, Иван Златков и Светослав Караиванов.

Целта пред тимът е да играе водеща роля в Северозападната "В" група. Закупени са нови екипи в червено и черно, играчите са получили и екипировка за свободното време. За привържениците също са осигурени тениски с емблемата на клуба, но в националните цветове.

На този етап "Спарта" ще тренира на стадиона в Самоводене, но ще играе официалните си мачове на "Ивайло", тъй като повечето футболисти са от В. Търново. Клубът ще предостави базата си на "Етър- 24" за подготовка и мачове на детско- юношеските формации и всеки състезател, пожелан от "виолетовите" няма да има проблеми да облече екипът им.