Домашните кучета от Велико Търново на разходка с повод и бележка за платена такса
Домашните кучета от Велико Търново на разходка с повод и бележка за платена такса / Sofia Photo Agency, архив

Със заповед на кмета Даниел Панов са определени зони за разхождане на кучета на територията на В. Търново, съобщават от общинска администрация.

Стопаните на домашни любимци могат да ги извеждат в „Атлантически парк" КПП- юг на НВУ „В. Левски", на терена между „Билла" и ПГЕ „А.С.Попов" /известен като циркова площадка/, по пътеката, свързваща кварталите "Бузлуджа" и "Чолаковци", в района между кварталите "Бузлуджа" и "Зона В", на хълма „Света Гора" и в местността Боруна", на териториите извън регулационните граници на град Велико Търново и в междублоковите пространства, в които няма изградени детски площадки.

Общински инспектори ще извършват проверки за нарушаване на Наредбата за опазване на околната среда от собственици на домашни любимци. Забраната за разхождане на кучета обхваща районите на парковете, училищата и детските площадки. Зоните, разрешени за домашни кучета, включват задължението на собствениците да ги извеждат на повод, а агресивните и с намордник, като също така носят паспорт и квитанция за платена такса "домашен любимец".