/ netinfo
Днес изтича срокът за предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили доходи /извън тези по трудов договор на физически лица/ и са задължени по закон да удържат данък, да подадат своите декларации за дължими данъци.

След три месеца ще бъде изтеглена голямата награда в Лотарията на НАП 

Декларацията се подава в сроковете за внасяне на дължимите данъци. Авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2018 г., се декларира в срок до края на месец октомври 2018 г. 

Декларацията се подава и от физически лица, ако предприятието или самоосигуряващото се лице - платец на дохода, не е задължено да удържа и, съответно, да внася данък. Дължимите данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица през третото тримесечие на годината, срокът е 31 октомври. 

382 земеделци не са декларирали пред НАП-Велико Търново доход от получени субсидии

Декларацията за дължими данъци се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица (например, върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, изплатени на местни и чуждестранни физически лица, чужди фирми и местни дружества, които не са търговци, включително общините.

До преди седмица в НАП В. Търново 1949 фирми и самоосигуряващи се лица са декларирали, че са изплащали доходи на физически лица за третото тримесечие на 2018 година, което е 2/3 от очаквания брой.

От тях 93 % са подадени по електронен път.  Най-удобният начин за подаване на декларацията за дължими данъци е ползването на електронните услуги на НАП чрез електронен подпис или ПИК код. Повече информация за попълване на декларациите и за плащане на дължимите данъци клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация 0700/ 18-700 на цената на един разговор, на интернет страницата на агенцията или в НАП В. Търново, пл. „Център“ 2.