/ Дарик архив
50 000 регистрирани земеделски производители от страната са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях. Това стана ясно след като НАП получи данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

Калкулатор изчислява колко губим ако не се осигуряваме на реалния си доход

Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили доход, по-малък от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

НАП-Велико Търново е установила, че в област Велико Търново неподалите годишна данъчна декларация земеделци са 382, като спрямо данните на ДФ „Земеделие“ има и отклонения в сумите, посочени в декларацията. Размерът на недекларирания доход на земеделци в областта е почти 1,328 млн. лева.

През тази седмица приходната агенция започва информационна кампания към всички земеделски производители, допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция.

НАП проверява 290 души с големи разходи, но без никакви доходи

Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700/ 18-700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.
НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители.