Децата само с придружители на стадиона, гласи промяна в Закона за обществения ред
Децата само с придружители на стадиона, гласи промяна в Закона за обществения ред / Дарик нюз, архив

Подрастващите да влизат на стадионите и в спортните зали само с придружител реши Правителството на заседание. Малолетните ще гледат мачове придружени от възрастен. Ако това не е техният родител или попечител, ще трябва да представят декларация, подписана едновременно от родителя/попечителя и от придружителя. Същото важи и по отношение на непълнолетните, ако спортното събитие приключва след 22 ч.

Едно лице не може да бъде придружител на повече от три деца, освен ако не е организирано посещение от учебни заведения или лицензирани спортни организации. Промените  в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия са предложени от Министерски съвет. Целта е да се гарнитара по- голяма сигурност за децата по време на спортни мероприятия.

Правителството предлага и въвеждането на стюарди с ясно изразени функции. Те ще следят за прилагане на разпоредбите, отнасящи се до реда и сигурността в спортната зона, като проверяват обекта преди и след спортното мероприятие, ще проверяват и напътстват публиката, няма да допускат преминаването на фенове от един сектор в друг или пък слизането им на игралното поле, ще следят за поведението им и т.н.

Друга важна промяна в законопроекта е въвеждането на възможността за обжалване на решенията на съда за налагане на административни наказания. Ще може да бъде обжалвана и забраната за посещение на спортни мероприятия в страната и в чужбина.

Освен четири- пет кратно увеличаване на глобите за нарушение на закона, се предвижда и възможност за замяната им с полагане на безвъзмезден труд в случаите, когато поради липса на доходи и право на собственост не може да се пристъпи към принудително изпълнение.