Деца от П. Търмбеш със сведетелства „Помощник-шофьор
Деца от П. Търмбеш със сведетелства „Помощник-шофьор / Дарик нюз

Методическото обединение на детските учители от Община Полски Тръмбеш първо започна изнасянето на откритите практики в рамките на отбелязването на 130 години от предучилищното образование и в началото на областната кампания „Пролет в Европа и в нашата детска градина и училище". След проведените обучителни модули по преподаване на правата на човека чрез въвеждането им чрез образователния театър, проведени от доц. Даниела Тасевска от Европейски център, вчера учителите стартираха своите открити практики. Децата представиха пред своите родители, учители и гости правото си на име, на толерантност, приятелство и семейство, разглеждайки приказката „Палечка". „Абитуриентите" от предучилищна група представиха ситуация за реакция при земетресение и наводнение. 

Много овации получиха децата от трета група на детска градина „Детски свят" в Полски Тръмбеш. В практически игри, песни и образователна ситуация децата демонстрираха много добри знания по безопасност на движението, необходимостта от поставяне на предпазни колани и споделиха лични наблюдения за поведението ни на пътя. За изключителното си познание по темата, те получиха свидетелства за „Помощник-шофьор" от специалния гост - полицейски инспектор Михайлов. 

Откритите практики в рамките на областната кампания „Пролет в Европа и в нашата детска градина и училище" продължават в Лясковец, Стражица и Павликени в дните до Деня на Европа. В ход е и подготовката на общинското състезание „Минута е много.... в Европа", което ще се проведе на 26 април 2012г. в рамките на националната конференция за 130години предучилищно образование в България.

„Пролет в Европа и в нашата детска градина и училище" е традиционна ежегодна кампания на Европейски център Европа Директно за представяне на приоритетни европейски теми сред децата от Великотърновска област. От две години децата работят по запознаване и прилагане на техните права.