Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай
Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай / Личен архив
Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай
52152
Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай
Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай
  • Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай
  • Цветомира Пандова донесе на В. Търново световна титла по муай тай

Световна шампионка по муай тай за жени стана състезателката на великоткърновския клуб „ЧаНа" /в превод от тайландски означава победа/- Цветомира Пандова. Първенството на планетата се проведе в Банкок от 12 до 28 март. В родината на това бойно изкуство деветте български национали извоюваха 4 титли, 3 сребърни и 2 бронзови медала. В отборното класиране България е на трето място при участието на спортисти от 59 държави.

В началото на седмицата министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков връчи почетни плакети на призьорите. Цветомира Пандова тренира муай тай при великотърновският треньор Досьо Досев от четири години. Тя е от Плевен, но в момента е студентка четвърти курс "Право" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Новата шампионка на планетата започва да се занимава с таекуондо още на седем години, след това тренира известно време джит кондо. Шестнайсетгодишна се ориентира към кик бокса и започва да печели републикански титли. След като я приемат във ВТУ Цветомира Пандова открива залата на "ЧаНа" и постепенно се концентрира върху муай тай. Преди титлата в Банкок е била втора и трета в света, както и вицеевропейска шампионка.

В Тайланд великотърновската състезателка записа три победи по пътя към титлата в категория до 51 килограма. В първия двубой Пандова нокаутира във втория рунд състезателка от Япония. След това побеждава убедително представителка на Гърция и отива на финала срещу  португалката Мелиса Мендес. Този мач е и най- тежкият за бъдещата световна шампионка. Първият рунд е за съперничката и, вторият е равен, а в третия вече превъзходството на нашата националка е пълно и печели титлата. Упоритостта, дисциплината и постоянството в тренировките направиха Цветомира световна шампионка", коментира личният и наставник в "ЧаНа" Досьо Досев. Самият той е шампион на България по муай тай за 2007 г. Два пъти е представял страната ни на световни първенства в Тайланд. Там е изкарал и треньорски курсове. Според Досев най- важното за успех в муай тай е психиката, пред физическата подготовка и техниката.

Чуйте повече от него в първия звуков файл.

 Цветомира Пандова: "Ум, упоритост и инат трябват за успех в муай тай"

 - Цветомира, какво те доведе в залата на великотърновския клуб "ЧаНа"?

- Когато ме приеха във Великотърновския университет исках да продължа със заниманията. Попитах г-н Досев, дали може да тренирам при него в делничните дни. Той ме прие. Постепенно започнаха да съчетавам кик бокс и муай тай. Животът ми се разви така, че трябваше да прекарвам повече време във В. Търново и реших да си продължа тук. Намерих необходимата подкрепа от треньора. Много е всеотдаен. Умее не само да изисква от състезателя, но и да се съобразява с него. Винаги съм се старала, но е имало периоди, в които съм била много натоварена в Университета. Излизала съм в седем сутринта за лекции и упражнения и съм се прибирала в девет вечерта. Закъснявала съм за тренировки, но той е проявявал разбиране и съм му много благодарна, защото именно това отношение ми е позволило да съчетавам успешно правото с муай тай.

- Явно спортът не пречи на образованието?

- Не. Спортът е изградил характера ми. Много държа на дисциплината, така съм възпитавана и в къщи. Щом се захвана с нещо се старая да го доведе до край. В училище бях пълна отличничка и се гордея с това. Като студентка също уча сериозно и вече не знам за коя година печеля европейска стипендия.

- Нямаше ли съпротива от родителите ти, когато разбраха, че избираш да се занимаваш с бойни изкуства?

- В началото имах трудности в лицето на майка ми и дори съм крила, че тренирам. В един момент се наложи да им призная. Те видяха, че съм упорита и искам да го направя и след това само са ме подкрепяли.

- Какво е необходимо, за да успееш в муай тай?

- Умствен потенциал, както казва треньорът, упоритост, трудолюбие и поне за мен инат.

- Как ти се видя Банкок?

- Много красив град. Страхотно съчетание между небостъргачи и паркове с размера на български села. Впечатли ме огромната разлика между класите- много богати и много бедни хора. Всички поназнайват английски и това прави общуването с туристите по- лесно. Много сърдечни и отзивчиви са.

- Какви са плановете ти за бъдещето?

- Имам огромното желание да работя в областта на правото. Няма да стана адвокат ще се насоча към работа в прокуратурата, а когато преценя, че притежавам необходимия капацитет ще кандидатствам за съдийка. Дано даде Господ да успея. Ориентирала съм се към наказателното право.

- Плашат ли се момчетата, когато разберат какво тренираш?

- Не. Първоначално може би има малко респект, но аз смея да кажа съм ведър човек и се опитвам винаги да съм усмихната. Всички мои приятели се радват на успехите ми, свикнали са с това, с което се занимавам и за тях няма нищо странно.

Цялото интервю със световната шампионка можете да чуете във втория звуков файл.