Чисти паркове и нови детски съоръжения с пари от екопроекти
Чисти паркове и нови детски съоръжения с пари от екопроекти / Sofia Photo Agency, архив

Всички 11 проекта, финансирани по националната кампания „За чиста околна среда", са изпълнени, установиха проверките на експерти от Регионалната екоинспекция във Велико Търново и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

Четири от проектите са реализирани на територията на област Велико Търново, останалите - в община Габрово. Общата им стойност е 66 516 лв., като дейностите по тях приключиха в края на октомври. Проектите са свързани с почистване и извозване на отпадъци, закупуване на инструменти и материали за почистване, доставка на пейки, кошчета и спортни съоръжения, както и тяхното боядисване.

Всички участници, получили финансирането, се задължават да опазват от повторно замърсяване почистените терени, както и да поддържат съоръженията, закупени по проектите, за период минимум две години, следващи годината на изпълнение на проекта.

В село Балван е реализиран проект „Обичам природата - и аз участвам в нея" за малко над 8 000 лв. Със средствата са почистени паркът и прилежащите територии, ремонтирани са пейки, детски уреди и тротоари, монтирани са нови пейки, закупено е комбинирано детско съоръжениеи са изработени нови табели.

Кметството в с. Орловец, община Полски Тръмбеш, е реализирало проект „Екологично чиста изворна вода - източник на здраве и дълголетие" на стойност 9 676. Заупени са беседки и са възстановени две чешми в селото.

Горнооряховското сдружение "Креативо-ГО" е спечелило и реализирало проект „С креативност за парк „детски кът" в Горна Оряховица" на стойност 2 862 лв. Неправителствената организация е почистила парка, храстите са подрязани и са засадени дръвчета, направен е и ремонт на старите пейки и детски съоръжения, поставени са нови пейки и кошчета, а за децата са разчертани асфалтни игри.

Сдружение с нестопанска цел „Център за устойчиво европейско развитие" в Полски Тръмбеш е реализирало проект „Децата от Полски Тръмбеш обичат природата и я опазват" за 2 937 лв. Те са използвани за почистване на замърсени терени, натоварване и превоз на отпадъците, закупуване на храсти и засаждане, изработване на табела, закупуване и монтиране на мини футболна врата, въртележка, маса с пейки, кошчета и боядисване на съществуващи съоръжения.