Ценни документи обогатиха Къщата-музей на Емилиян Станев
Ценни документи обогатиха Къщата-музей на Емилиян Станев / DarikNews.bg

Къщата-музей на Емилиян Станев във Велико Търново се обогати с целия архив, с който проф. Иван Сарандев е работил, за да издаде събраните съчинения на писателя. Стотици страници, които носят личния подпис на Емилиян Станев, негови чернови, планове за повести и разкази, сценарии за филми и публицистични текстове влязоха в богата архивна библиотека, която уредникът на музея Радка Пенчева събира от години.

Най-ценни са може би два сценария за филми, които бележитият писател лично е писал. Единият сценарий е върху повестта „Крадецът на праскови” и е останал недовършен. Според уредничката на музея вероятно Емилиян Станев е преценил, че няма да се справи с този текст и го е оставил. В крайна сметка сценарият е дело на Въло Радев, който е и режисьор на филма. Вторият е върху „В тиха вечер” и, когато повестта е филмирана, режисьорът е ползвал сценария на Емилиян Станев. Няколко статии за сп. „Ловец” са другото богатство в архива. Писателят е сътрудничил на изданието в първите години, когато отива да живее в София. Много голяма част от излизалите тогава броеве обаче не са запазени, затова и изследователите на Емилиян Станев не са били убедени, че някога ще станат известни всичките му статии. В списанието писателят е публикувал материали за различни видове животни, уточнява Радка Пенчева.

Сред архива са и ранни редакции на Емилиян Станев върху сборника му с разкази „Делници и празници”, както и няколко различни редакции върху недовършената му повест „Черният монах”. Дарението съдържа още писма до Емилиян Станев, като и такива, които той е изпращал, писателски интервюта, рецензии за други автори. Сред най-любопитната кореспонденция на писателя е и тази с търновския художник Недялко Каранешев. Запазено е и писмото на търновеца до неговата руска изследователка Тамара Журавльова. Всички писма са напечатани на машина от съпругата на писателя Надежда, след като той вече ги е съчинил. Но всички писма носят личния му подпис, а в много от тях има собственоръчно направени забележки и допълнения, поясни Радка Пенчева.

Ценни документи обогатиха Къщата-музей на Емилиян Станев
netinfo

Къщата-музей се обогати и с дарение, направено от първокласници от ОУ “Св. Патриарх Евтимий”. Малките ученици, заедно със своята класна Цветелина Николова, оставиха в музея документи, свързани с анархисти от Килифарево, които Емилиян Станев е ползвал като прототипи в романа си „Иван Кондарев”. Децата връчиха на Радка Пенчева и копие от брой на вестник, издание на тесните социалисти в България, излизал на турски език. Малчуганите донесоха още пръстен за ръкопашни схватки, който е бил основното оръжие на анархистите при ръкопашни схватки. Скулпторът Иван Сираков е направи отливка на пръстена, който представлява глава на дявол с два рога.