България подкрепя изграждането на Южен газов коридор
България подкрепя изграждането на Южен газов коридор / DarikNews.bg

България подкрепя създаването на „Южен газов коридор", каза във Велико Търново енергийният министър Делян Добрев. Той взе участие в заседанието на енергийните министри от Европейския съюз в Дания, на което бяха обсъдени енергийната ефективност и насоките за развитие на енергийната политика на съюза до 2050 г. Общото становище е, че Европейската комисия трябва съвместно да преговаря със страните от Каспийския регион, за да гарантира, необходимите количества газ за Европа, като се търсят между 20 и 30 милиарда кубика, обясни Делян Добрев. По думите му проектът ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсификация, защото ще имаме друг източник и реална конкуренция на пазара на газ. Ние подкрепяме изграждането на „Южен газов коридор", без значение кой от вариантите за трасе ще се избере, и се надяваме той да се случи в най-къси възможни срокове, добави министърът.

По повод спрения проект за АЕЦ "Белене" Делян Добрев коментира, че никога не е ставало въпрос държавата ни да плаща неустойки. България ще заплати само произведеното вече оборудване за централата. Наша работна група тази седмица е била в Русия. Представените сметки на двете страни са много близки, остава те да се прецизират и чак тогава ще обявим сумата, каза министър Добрев.

Той съобщи още, че вече е стартирала процедурата по удължаването на живота на V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Сключен е договор с консорциум от 14 фирми, който трябва да анализира състоянието и оборудването на системите и да предпише мерки за удължаване на експлоатацията на двата блока. Това е най-големият приоритет на правителството в сферата на енергетиката, подчерта Делян Добрев.

Министърът е във Велико Търново за участие в последния ден на международното изложение "Културен туризъм". Той прогнозира ръст от 20% на туристите през тази година. По думите му туризмът е единствената сфера в икономическия живот на страната, която в период на криза се развива. Това се дължи на предприемчивостта на браншовите организации, посочи Делян Добрев. Той се включи и в инициативата на вестник "24 часа" - "Да засадим дърво". Добрев, заедно със своя заместник Иво Маринов, великотърновския кмет Даниел Панов и областния управител Пенчо Пенчев, посадиха пет брезички в парк "Картала".