България има нужда от дългосрочна образователна стратегия
България има нужда от дългосрочна образователна стратегия / снимка: Пресцентър, Коалиция ДЕСНИТЕ

Кандидатите за народни представители и водачът на листата Мария Капон от Коалиция ДЕСНИТЕ се срещнаха с ректора на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” проф. дпн Пламен Легкоступ. На срещата те представиха предложенията на ДЕСНИТЕ за политически решения за реформи в образованието и науката, който е един от основните приоритети на коалицията.

Споделена беше необходимостта от радикална  промяна в образователния модел, както по отношение на разпределение на държавната субсидия за университетите, така и в прилагането на стимули за младите хора да учат в България. Проф. Легкоступ разказа за идеята да се промени системата, по която младежите могат да бъдат мотивирани да учат повече и по- ефективно по време на обучението си.

„Образованието трябва да бъде обвързано с нуждите от специалисти в бизнеса“ категорична беше Мария Капон. Според нея висшите училища, трябва да обучават експерти в такива сфери, които са необходими за българската икономика. В противен случай ще продължим да произвеждаме младежка безработица. От друга страна, за да може да се осигури този процес е необходимо да има много точно маркетингово проучване, което да се синхорнизира с приоритетите за развитие на икономиката ни.

„Ние ДЕСНИТЕ сме за преминаване от хаотично развитие на икономиката към интелигентно, каза Капон и допълни, че в неговата основа стои доброто планиране. Това ще доведе до естествени ползи- ефективно висше образование и намаляване на младежката безработица.

На срещата между ректора на Великотърновския университет и кандидатите за народни представители беше обсъдена възможността към висшето училище да бъде създадена Академия за млади Лидери. Това е един важен проект на ДЕСНИТЕ, който има за цел експертната и компетентна подготовка на кадри за управлението на държавата.

По- късно Мария Капон се срещна с представителите на сдружението на общинските болници, лекарите и медицинските сестри от болницата в Горна Оряховица, за да им представи друг основен приоритет на в програмата на коалиция ДЕСНИТЕ- реформите в здравеопазването.