Близо 150 еленчани се поклониха в Къпиновския манастир
Близо 150 еленчани се поклониха в Къпиновския манастир / снимки: Община Елена

Близо 150 еленчани се стекоха в събота на ежегодното поклонение в двора на Къпиновския манастир „Свети Николай Чудотворец“. 32- ама участваха в десеткилометровия поход, който е незабравимо преживяване из дебрите на Еленския балкан. Част от маршрута върви успоредно на крайбрежната ивица на язовир „Йовковци”, качва тесни и стръмни пътеки, минава покрай римския мост, пресича река Веселина и излиза на асфалтовия път за светата обител. В двора й се събраха с участниците от другите два лъча на традиционното поклонение – от автопохода и велопохода. Желаещите да тръгнат с велосипеди в горещия ден бяха само трима и сред тях кметът на общината инж. Дилян Млъзев.

Отците Митко и Гервасий от Плаково извършиха празничния водосвет и осветиха курбана, от който имаше за всички. И тази година майстор на телешката чорба бе Виолета Кирилова. Свещениците благословиха еленчани и техния град, а кметът пожела тази традиция да се съхрани и занапред, да не се прекъсва духовната връзка с манастира, както е било от времето на Втората българска държава, когато е основан.

Еленчани са били най-големите дарители на двата близки манастира Капиновския и Плаковския. В духа на традицията кметът Млъзев направи дарение на светата обител.