/ Община Горна Оряховица
Близо 1000 изпълнители от цялата страна и гости от Унгария, Сърбия, Латвия и Грузия ще се изявяват на сцената на НЧ „Братя Грънчарови - 2002“ в рамките на ХV Международен фолклорен фестивал „Раховче“ и ХVІІ Национален детски фестивал на изкуствата „Раховче”.

Община Горна Оряховица

Фестивалите бяха открити снощи от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се провеждат двата форума. На откриването присъства и заместник-кметът Йорданка Кушева.

Участниците в Международния фестивал „Раховче” гостуваха в Община Горна Оряховица (СНИМКИ)

През всички досега проведени издания на фестивалите, на сцената на Летния театър са гостували танцьори и певци от различни държави на Европа, Азия, Африка, Южна Америка. Техните изпълнения са наблюдавани и аплодирани от над 45 000 души публика.

Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица

След кратката официална част, започна концертът, който откриха домакините от Детската фолклорна студия „Раховче“. След тях на сцената излязоха танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Напрафоргок“ от побратимения на Горна Оряховица унгарски град Сигетсентмиклош.

Фолклорни ритми от пет държави огласиха горнооряховския площад „Георги Измирлиев“ (СНИМКИ)

Последаваха изпълненията на танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Ера“ от Ужице, Сърбия. От десет години ансамбълът също организира Международен детски фолклорен фестивал „Лицидерско сърце“.

Община Горна Оряховица

Изключителни аплодисменти заслужиха вихрените изпълнения на децата и младежите от Народен ансамбъл „Дзинтаринш“ от Рига, Латвия. Летящите грузински танцьори от Фолклорен ансамбъл „Аргинети“ - 2 от Батуми изправиха на крака публиката с невероятните си танци, а финалът заслужено бе за домакините от Фолклорна компания „Сидер войвода“.

Община Горна Оряховица

До 22 юни всяка вечер, от 18.00 часа на открита сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” горнооряховчани ще могат да наблюдават концерти на различни състави, участници във фестивалите.

Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица

От 19.00 часа фестивалните вечери ще продължават на сцената на Летния театър. На 22 юни, гостите от Унгария, Сърбия, Латвия и Грузия ще гостуват на Петропавловския събор.

Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица

Гала концертът на участниците и закриването на двата фестивала ще се състои на 22 юни - събота, от 20.00 часа на сцената на Летния театър. Фестивалите „Раховче“ се организират от НЧ „Братя Грънчарови - 2002” и Община Горна Оряховица и с подкрепата на фирми от местния бизнес.