Александър Нанков иска работещ УС и ясни ангажименти на Общината към Етър ВТ
Александър Нанков иска работещ УС и ясни ангажименти на Общината към Етър ВТ / Дарик нюз

Председателят на Управителния съвет на „Етър ВТ” Александър Нанков заяви, че без ясен ангажимент от страна на Община В. Търново към клуба и създаване на ново работещо ръководство се оттегля. Той обяви намерението си на нарочен брифинг пред медиите, по време на който направи анализ и на представянето на мъжки отбор. По неговите думи през пролетта формата на тима е паднала, формирали са се групички, а Управителният съвет отдавна не работи. При тази ситуация Нанков е готов да запази ангажименти само към школата, която единствено се е развила през сезона. Шефът на ръководството на клуба изнесе и интересни цифри. Според тях Общината е подкрепила етърци със 140 000 лева, но бюджетът се разраснал до 300 000 лв., заради закупената екипировка.

- Г-н Нанков, каква е вашата оценка за представянето на "Етър ВТ" през първия му сезон?
- Първо искам да уточня, че аз не съм футболен специалист, за да давам спортно- технически оценки, и моята роля беше да поставим началото на "Етър Велико Търново" и да се запази този прословут болярски дух. Спортно-технически есента се направи това, което трябваше за един отбор във "В" група, създаде се тим, който бе представителен на Велико Търново. Пикът на този отбор бе в края на есенния полусезон. Зимата направихме доста контроли със сериозни отбори, но пролетта формата на отбора спадна и това повлия и върху резултатите.
- Какви са причините за този спад?
- Вина за това носим всички, които бяха ангажирани, от мен, през спортно-техническия щаб и играчите. Моето мнение е, че "Етър ВТ" имаше възможности и трябваше да се пребори за първото място. Може би една от причините са групичките, които се създадоха в съблекалнята.
- Питахме старши треньора Сашо Ангелов за тези групички, но той заяви, че не знае за такива...
- По мои наблюдения имаше такива и те се виждаха, а през пролетта дори имаше и по-сериозни конфликти. Само ще кажа, че за мен всички футболисти са равни и не съм ги делил никога. Ясно е, че при такъв голям колектив винаги ще има някой недоволен, но смятам, че при нас колективизмът го нямаше и това попречи на отбора.
- Подценявани ли са едни играчи за сметка на други от финансова гледна точка?
- Така трябва да се работи, че не трябва да има конфликти.
- Селекцията през зимната не бе сполучлива, меко казано. Това ли бе една от причините "Етър ВТ" през пролетта да бъде по-слаб?
- Тези футболисти на фона на представянето на другите отбори имаха качествата да извоюват първото място. Настина селекцията беше ограничена заради финансирането и таванът на заплатите, който бе наложен при нас. В началото клубът стартира с идеята за ново начало и това се получи, но след като бях извикан да помагам, аз заявих, че този отбор има потенциал да извоюва първото място и трябва да му се помага. На град като В. Търново не му отива отбор в аматьорския футбол. Това трябва да е теза на всеки, който тръгва да помага на този клуб. Поставиха се основите, създаде се и школата, но зимата всичко трябваше да се надгради и независимо, че отвсякъде ни се повтаряше, че нямаме право да влизаме в "Б" група, ние трябваше да финишираме първи. Всяко друго класиране за мен е провал. Отчитам го и като собствен провал.
- Кой и как формираше бюджета? Помогнаха ли изобщо другите членове на Управителния съвет?
- "Етър ВТ" трябваше да бъде подпомаган и от Общината, тъй като и самият аз бях извикан да помагам, а не съм си правил собствен клуб. Но нещата вървяха трудно, независимо от желанието на повечето общински съветници да помагат. Управителният съвет беше създаден неправилно и набързо, за да не изпуснем сроковете за участие в Северозападната „В” група. За другите колеги не мога да давам оценки, трябва да ги дава този, които е инициирал създаването на Управителния съвет. Реално този съвет не работеше, но той трябваше да е създаден от хора, които наистина са решили да се занимават без всякакви условия.
- Колко пари даде Община Велико Търново?
- За сезона "есен- пролет" около 140 000 лв. Но пролетта влязоха приходи в Общината от продажба на билети и реклами. Нещо положително бе, че успяхме съвместно с Общината всички, които са ангажирани с клуба, да им бъдат сключени договори и да им бъдат платени данъците и осигуровките. Една трета от субсидията беше за това.
- Колко ви струва на вас лично участието в "Етър ВТ"?
- Като за начало осигурихме нова екипировка за целия клуб, една част бе от рекламодателя, другата с наши средства. Това е доста голяма сума, тъй като е за всички възрасти. Към момента издръжката общо на целия клуб с школата е около 300 000 лв. с екипировка, транспортиране и т.н. Искам да уточня, че с това интервю не желая да се оправдавам. Моето желание беше да задържа този прословут дух, за да се съхрани идеята "Етър", независимо какво ми е струвало.
- Колко трябва да е годишният бюджет и нормално ли е футболистите да получават по 200 лв. премия за победа над "Трявна"?
- Бюджетът трябва да бъде в тази рамка, като уточнявам, че тази година имаше и разходи по екипировката. Но самият начин на премиране трябва да се промени коренно, защото не виждам нищо положително в сегашния.
-Щом казвате нещата публично вероятно сте разочарован?
- Да. Вече минаха три седмици, откакто другите отбори си направиха организацията за следващия сезон. Мъжкият отбор в момента е в ситуацията, в която беше и миналото лято, не говоря за школата, тъй като с нея съм се ангажирал и си работим. Но за представителния отбор е необходима много по-сериозна организация и аз съм казал още в началото, когато ме повикаха: идвам да помагам, а не да издържам мъжкия отбор. Моето разочарование е дотолкова, че аз винаги твърдя, че мястото на "Етър ВТ" е в професионалния футбол. Няма да се примиря и да работя в ситуация, в която отборът ще живурка във "В" група. Ако някой друг го задоволява, това мен не ме задоволява! Ако се продължи по същия начин работата с мъжкия отбор на "Етър ВТ", аз няма да се занимавам повече с него. Не искам да се занимавам с нещо, което няма ясни цели и поддръжка. Ако не се променят драстично нещата, се оттеглям.
- Кой трябва да промени нещата?
- В България без явната подкрепа на Общината няма развитие на футбола. Трябва да има ясен ангажимент на г-н Панов към това начинание. Не казвам, че съм някакъв фактор, който може да дава крайни оценки, но това е лично мое решение. Пак повтарям: в началото бях извикан да помагам, но така се случиха нещата, че реших да издържа една година заради идеята "Етър". Трябва ясна идея за визията за развитие на представителния отбор.
- Това включва ли нов, работещ Управителен съвет, иницииран отново от кмета?
- Точно така. Развитието на представителен отбор не може да стане без ясен ангажимент на кмета, а другото е създаване на Управителен съвет, който работи истински и изпълнява своите ангажименти.
- Има ли желаещи бизнесмени да подкрепят "Етър ВТ"?
- С ангажименти за участие в Управителен съвет не знам да има такива хора. Иначе като рекламодатели има интерес, и то от сериозни фирми. "Етър" е много сериозна марка и желанието за реклама е сериозно. Трябва да се обърнем към тези рекламодатели.
- Доколкото разбираме, сте склонен да продължите да работите само с школата?
- Да, тя ми е слабост. Школата върви в правилна посока, поставиха се основите и в нея вече се развиват близо 300 деца. Искам да похваля всички треньори от школата, които работят много добре и всеотдайно. В момента събирам техните анализи за изминалия сезон и задачите, които ще си поставяме от есента, са първо място във всяка от възрастовите групи.
- Има ли нещо, което може да ви накара да останете да се занимавате с мъжкия отбор?
- Ясен ангажимент от Общината и работещ Управителен съвет.