435 завършиха безплатни обучения по схемата Аз мога
435 завършиха безплатни обучения по схемата Аз мога / Sofia Photo Agency

435 души са завършили безплатните обучения по схемата "Аз мога" във Велико Търново, съобщи директорът на Бюрото по труда Обрешко Нечев. 1 420 заети лица са подали заявления за включване в обучение по схемата.

248 от тях са предпочели да получат професионална квалификация, а останалите - ключови умения и дигитална компетентност. Одобрени за включване в обученията са 1 101 от кандидатстващите, а включените в обучение са 811.

Схемата „Аз мога" стартира в началото на 2010 година, като предлага курсове за придобиване на професионална квалификация или ключови компетентности. В програмата могат да участват работещи по трудов договор или самонаети лица, без ограничение по отношение на сферата им на дейност.

Програмата беше продължена от нова схема - „Аз мога повече", която стартира август тази година. До момента 1 259 заети лица са подали заявления за включване в обученията, от тях 426 - за професионална квалификация, а останалите са за ключови умения и за дигитална компетентност. 442-ма са одобрени по документи, а обучение са започнали 149 заети лица, като все още няма завършили.

По схемата "Аз мога повече" нямат право да кандидатстват лица, заети на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, органите на местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и отбраната.