3 милиона гледали Звук и светлина от създаването на спектакъла
3 милиона гледали Звук и светлина от създаването на спектакъла / Dariknews.bg

4 073 пъти e излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина" за 25 години, откакто спектакъла е създаден, съобщиха от Общинската агенция по туризъм. Премиерата на програмата е на 11 ноември 1985 г. по повод отбелязването на 800-та годишнина от въстанието на Асен и Петър и обявяването на Втората българска държава. До края на септември тази година уникалното светлинно шоу е наблюдавано от над 3 000 000 наши и чуждестранни зрители.

Спектакълът е проектират и реализиран от българо-чешки колектив под ръководството на кинорежисьор Въло Радев и чешкия режисьор Яромир Хник. Окончателната програма е завършена през април 1988 г. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития в България.         

Техническата част на аудио-визуалната програма обхваща 100 декара от хълма „Царевец". Програмата се осъществява чрез 8 пистов магнетофон, предаватели, приемници и тонколони. Три са озвучените площадки за наблюдение на аудио-визуалния спектакъл.

В периферното осветление са включени 2 400 цветни прожектора, като на всяка точка са монтирани червен, зелен, син и жълт прожектор, с мощност от 1000 до 2000 вата. В програмата са включени и шест камбани като най-тежката тежи 6 тона. В светлинните ефекти са включени 140 светкавици и лазерна система, с фина механика и оптика.

Цялото съоръжение се захранва с пръстен от 6 трансформатора на напрежение 20 000 волта. Общата монтирана мощност е 3,5 мегавата. На хълма  са положени около 6300 км кабели.

През изминалите 25 години спектакълът „Звук и светлина" се превърна в един от символите на Велико Търново. Програмата е наблюдавана от туристи от цял свят. Уникалната атракция е поръчвана е като подарък за сватби във Велико Търново. През 2009 г. младеж подари спектакъла на приятелката си по случай рождения и ден, а румънски бизнесмен от Букурещ изненада съпругата и сина си с излъчване на шоуто при посещението им в старата столица. 

„Звук и светлина" е излъчван и в памет на загинал младеж, който приживе много харесвал спектакъла.

От 23 до 26 октомври всеки желаещ ще може да посети техническите съоръжения на „Царевград Търнов - звук и светлина" и да се запознае с историята на спектакъла и техническите параметри на програмата. Откритият достъп до командния пункт на атракцията ще е от 10,00 до 17,00 ч.

Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят „Царевград Търнов - звук и светлина" на 23 и 26 октомври от 20,30 ч.