14 хероиново зависими са потърсили помощ от началото на годината
14 хероиново зависими са потърсили помощ от началото на годината / netinfo
14 хероиново зависими са потърсили помощ от специалисти от началото на годината, каза директорът на Областния диспансер за психични заболявания във Велико Търново д-р Георги Парчев. 21 са хероиново зависимите, които са потърсили помощ през 2006 година. Лечението в областния диспансер на зависимите от наркотици е доброволно и безплатно. Средният престой в лечебното заведение е около месец – времето за детоксикация на организма. За съжаление след напускане на стационара няма извънболнична рехабилитация и лекуваните пациенти отново посягат към наркотиците, каза д-р Парчев.
През есента във Велико Търново ще стартира метадонова програма за лечение на зависимите от наркотици. Преди това програмата трябва да бъде представена в Националния център по наркомании и одобрена от Министерството на здравеопазването.
По повод предстоящия 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите Превантивният информационен център към Община Велико Търново стартира медийна кампания за борба с дрогата. Нейното мото е “Хора, не се подлагайте на доброволна смърт”. Кампанията предвижда да бъде разпространена малка книжка със съвети към родителите. В електронните медии ще бъде пусната песен на Dreem МС, написана специално за кампанията. Нейн автор е Йонко Йонков единайсетокласник в Старопрестолната гимназия по икономика. Музиката е на неговия връстник Пламен Данаилов от училище “Емилиян Станев".